In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plasticfolie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen.
Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant. Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie, prei en lente ui kun je het beste in de koelkast bewaren.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Let erop dat niet alle fruit- en groentesoorten goed samengaan in een fruitschaal. Het beste kun je fruit en groente in aparte schalen bewaren, die je allebei op een koele, schaduwrijke plek zit. Deze groenten en fruit gaan niet goed samen met elkaar: Aubergine en paprika leg je beter niet bij tomaten of fruit.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Soms wordt hele bloemkool verkocht in krimpfolie of stevig verpakt in plastic. Deze barrière houdt vocht (en verontreinigingen) buiten, terwijl de delicate, kruimelige roosjes binnen blijven .
De paprika die ademt
En dat is voor een reden. Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft.
Wanneer een verpakking bol staat is het product bedorven. Koop de minst bederfelijke producten zoals brood het eerst en koop vlees, vis, diepvriesproducten en andere producten met beperkte houdbaarheid als laatst. Je moet er immers voor zorgen dat ze snel naar in je koelkast of vriezer opgeborgen worden.
Gebruik papier in plaats van plastic
Idealiter zou u alleen bakjes met stevige of gesteelde groenten moeten gebruiken. Gebruik papieren verpakkingen met gaten of plastic netten om uw producten vers en lekker te houden. Als u champignons bewaart, zijn papieren zakken ook uw beste optie, omdat ze hun vocht vasthouden.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Maar als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd. De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Fruit en groenten gaan niet goed samen .
Bewaar ze dus niet samen in een koelkastlade of naast elkaar op het aanrecht of in de voorraadkast. Waarom? Veel fruitsoorten produceren ethyleengas, wat werkt als een rijpingshormoon en het bederf kan versnellen.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.