Ja, je kan kaas invriezen in de vriezer, zeker harde en semi harde kazen. Maar zachte kazen hebben een hoog vochtgehalte, waardoor de kaas bij invriezen kruimelig of korrelig kan worden. Dit komt doordat het vocht in de kaas uitzet en de celwanden van de kaas scheurt als hij bevriest.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Bewaar harde kaas in de groentelade van je koelkast
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Bewaar je de kaas bij een te hoge temperatuur dan gaat hij sneller rijpen.
Kazen die minder geschikt zijn om in te vriezen
Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen. Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Over het algemeen is het het beste om kazen in te vriezen die bedoeld zijn om te worden gebruikt in gekookte gerechten in plaats van om vers te worden gegeten. Harde en halfharde kazen zoals cheddar, Zwitserse, brick cheese en blauwe kaas kunnen worden ingevroren, maar hun textuur wordt vaak kruimelig en melig. Ze zijn ook moeilijker te snijden.
Zachte kaas invriezen
U zult misschien geschokt zijn als u erachter komt dat zachte kaas zoals Brie, Camembert en geitenkaas ook tot wel zes maanden ingevroren kan worden . Dus de volgende keer dat u zin heeft in gebakken gnocchi en geitenkaas, weet u waar u moet zoeken – in uw vriezer.
Bevroren kaas ontdooien
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Wanneer u weer van uw brie wilt genieten, ontdooit u het deel dat u nodig hebt gedurende 24 uur in de koelkast . Ik vind dat langzaam ontdooien de beste methode is om de effecten van invriezen op de textuur en vorm van de brie te minimaliseren. Zorg ervoor dat u het binnen twee dagen gebruikt nadat het is ontdooid. Vries de ontdooide brie niet opnieuw in.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Om alle aroma's te behouden, vermijd het gebruik van luchtdichte containers of verpakkingen . Bewaar ze in houten dozen, in hun originele verpakking, of in vetvrij of paraffinepapier of zelfs gewikkeld in een doek.
Verse kazen zijn gemiddeld maximaal 2 weken houdbaar. Zachte kazen: 1 tot 3 weken. Stevige kazen: 5 tot 7 weken. Wat de harde kazen betreft, kunt u ze over het algemeen 4 tot 10 maanden in goede staat bewaren.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Edammer kaas kan worden ingevroren, maar de textuur kan licht veranderen na het ontdooien . Om Edammer kaas in te vriezen, wikkelt u deze strak in plasticfolie of aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen en plaatst u deze in een diepvriesbestendige container. Wanneer u klaar bent om van de kaas te genieten, laat u deze ontdooien in de koelkast voordat u deze consumeert.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Een voorheen weelderige en decadente kaas zal worden getransformeerd in een droge, onappetijtelijke versie. Dat betekent dat beroemde Franse zachte kazen, zoals Brie en Camembert, uit de vriezer moeten blijven . Verse kaas heeft ook een zeer hoog vochtgehalte en een delicate textuur, waardoor het een slechte kandidaat is om in te vriezen.
Als je de Brie van tevoren klaarmaakt, bak de bevroren Brie dan in een voorverwarmde oven van 204 graden Celsius tot de kaas zacht is, 30 tot 35 minuten . Gebruik heel koud (bijna nog bevroren) bladerdeeg voor de decoraties om scherpe lijnen te garanderen.
Wikkel de kaas gewoon strak in plastic of aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen . Wanneer u de bevroren Brie wilt gebruiken, ontdooit u deze in de koelkast en consumeert u deze binnen een paar dagen.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen.
Leg de kaas op een bord en bewaar hem in de verzegelde verpakking. Leg de kaas op een plank in uw koelkast en laat hem 24-48 uur staan, afhankelijk van hoe dik de kaas is . Verpakkingen met plakjes kaas kunnen 24 uur blijven staan, terwijl grote blokken kaas 48 uur nodig hebben om volledig te ontdooien.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Snijd de kaas een paar keer in en doe er vermout, droge witte wijn of kirsch, takjes tijm en een snufje gedroogde chilivlokken overheen. Bak 20 minuten op een bakplaat, of als je een airfryer gebruikt, bak dan 15-20 minuten tot het smeuïg is . Serveer met geroosterd brood of crackers om in te dippen.
Bij halfharde kazen kunt u uitgaan van een kortere houdbaarheid: tot 2 maanden in de verpakking en zodra u het aansnijdt, blijft de kaas tot 2 weken goed in de koelkast. Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid.
Ook lekker met rode bessengelei of kweepeerpasta. Gebruik andere kruimelcoatings zoals griesmeel, gemalen cornflakes, andere kruiden etc. Je kunt ook Brie-kaas gebruiken in plaats van Camembert. Eenmaal verkruimeld kun je ze invriezen om ze te frituren .