Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Het gebruik van gedestilleerde witte azijn wordt beschouwd als de beste manier om aardbeien grondig schoon te maken. Volgens liefhebbers helpt de azijn om schimmelsporen te verwijderen, waardoor ze mogelijk langer vers blijven.
Spoel de bessen af in een vergiet. Laat koud kraanwater over elke bes lopen en wrijf ze voorzichtig met je handen om het vuil los te maken. Roer een theelepel baking soda door twee kopjes water. Dompel de bessen onder in het water en laat ze vijf minuten weken.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Uit de resultaten blijkt dat het weken van aardbeien in een 3% azijn- of 3% zoutoplossing en het afspoelen ervan onder stromend water de aanbevolen manier is om deze vier insecticiden van aardbeien te verwijderen tijdens het wassen in huis.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Ze raken namelijk snel doortrokken met water. Houd de aardbeien niet direct onder de stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook bladgroenten en fruit met een ruwe schil grondig schoonmaakt. Daarna kun je ze drogen met een schone handdoek om eventuele overgebleven resten te verwijderen.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Het baden van uw aardbeien in azijn kost slechts vijf eenvoudige stappen en kan de bessen veel langer laten meegaan . Het goede nieuws is dat deze methode voor elk type bes werkt. Stap 1: Vul een maatbeker met 1/4 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.
Als je geen azijn bij de hand hebt of als je de restsmaak van azijn wilt vermijden, kun je je aardbeien weken in een oplossing van baking soda en water om ze schoon te maken. Voeg 1 tl baking soda toe aan 4 kopjes water en laat je aardbeien vijf minuten weken in een grote kom.
'Het beste kun je ze toch even wassen onder de stromende kraan, met koud of lauw water, dat maakt niet uit. Maar wel pas vlak voordat je ze gaat gebruiken.
Stap 1: Meng een theelepel baking soda met vier kopjes water en roer tot het is opgelost. Stap 2: Voeg de aardbeien toe aan het mengsel en hussel ze met schone handen. Stap 3: Laat de aardbeien 10 tot 15 minuten in het mengsel weken. Stap 4: Spoel de bessen schoon en ze zijn klaar om te eten.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Deze methode zal ook alle larven van fruitvliegjes, of kleine witte wormpjes, die zich in de bessen kunnen verstoppen, eruit trekken. Mathis stelt voor om acht kopjes warm water en 2 ½ eetlepels van een willekeurig type zout in een grote kom te mengen. Laat het zout oplossen en laat het water afkoelen voordat u de aardbeien toevoegt.
Gebruik zuiveringszout
Eerdere studies hebben aangetoond dat baking soda 66,7% tot 98,9% van de pesticiden verwijdert. Meng een theelepel baking soda met elke twee kopjes koud water . Dompel uw fruit en groenten een minuut onder, spoel ze af en geniet ervan zonder pesticiden.
Ook al klinkt dat voor sommigen misschien vies, de kleine witte larven die soms in aardbeien zitten, zijn ongevaarlijk voor consumenten .
Aardbeien zijn een aromatische, glinsterend-rode, ruwweg kegelvormige bes bedekt met wat eruitziet als kleine zwarte stippen. Deze stippen worden dopvruchten genoemd en zijn de echte vruchten van de aardbeienplant. Elke dopvrucht is eigenlijk een individuele vrucht met één zaadje.
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.