De smaak van pure chocolade. De donkere chocolade heeft een intense smaak. Deze variant bevat meer cacao en minder suiker, waardoor deze niet alleen minder zoet smaakt, maar je de echte smaak van de cacao goed proeft. Vaak wordt er gedacht dat de smaak bitter is, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Pure chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker en geur- en smaakstoffen zoals vanille. De ingrediënten van pure chocolade zorgen voor de bittere smaak, waarbij geldt: hoe meer cacao en hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe bitterder de chocola.
Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.
Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept.
In totaal zijn er 7 soorten chocolade . Er zijn 3 hoofdtypen chocolade, waaronder witte chocolade, melkchocolade en pure chocolade, hoewel er ook andere soorten chocolade zijn, waaronder bittere chocolade, chocoladelikeur, cacaopoeder en ruby chocolade.
Pure chocolade is het beste voor u omdat het de minst bewerkte chocolade is en dus het hoogste percentage flavonoïdenrijke cacaobonen (cacao) bevat.
En dat is zeker niet vreemd. In chocolade zit het stofje fenylethylamine, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een goed humeur, dat verklaart direct waarom je van een stuk chocolade zo blij kunt worden.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine heet . Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen. Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons juist helpen om ons beter te voelen. Chocolade bevat iets dat tryptofaan heet, wat een bouwsteen is voor serotonine.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Knijp je neus dicht: bijt en laat smelten, ontdek de basissmaken. Laat je neus los en haal diep adem: focus op de aromatische tonen. Beweeg de chocolade tegen je gehemelte, kauw: verken het mondgevoel. Drink tussen de chocolades door water om je gehemelte te neutraliseren.
Melkchocolade geeft vaak aroma's af van melk of room, of karamel of mout . Donkere chocoladearoma's kunnen worden gekenmerkt door geroosterde noten, geroosterde koffie, gedroogd fruit of wijn. Sommige chocolade heeft bloemige of fruitige kwaliteiten; andere ruiken meer geroosterd of nootachtig.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
De smaak is namelijk alleen zoet. Je krijgt er vooral een plakkerig mondgevoel van. Zoet kan smaken onderdrukken, dus je wil supermarktchocolade liever niet bij thee van hoge kwaliteit, omdat de kans bestaat dat aroma's worden weggedrukt door de suikers in de chocola.
Dit zal u helpen uw smaakpalet te verfijnen en uw favorieten te onthouden. Noteer alle chocolade-proefnotities: Er zijn honderden manieren om de smaken in chocolade te beschrijven, waarvan enkele veelvoorkomende zoet, fruitig, karamel, aards en nootachtig zijn. Noteer welke u ervaart tijdens het proeven.
De smaak van chocolade is een mix van rijkdom, fruitigheid en aardsheid , die zich ontwikkelt bij elke hap. De zoetheidsniveaus in chocolade variëren van de hoge van melkchocolade tot de ingetogenheid van donkere varianten. De bitterheid in chocolade zorgt voor een evenwichtsoefening, waardoor de algehele smaakcomplexiteit wordt verbeterd.
Uit onderzoek is gebleken dat er meerdere componenten in chocolade zitten die ons dat gevoel van geluk en tevredenheid kunnen geven. Eén element in het bijzonder heet tryptofaan; dit is een aminozuur dat de hersenen helpt om serotonine aan te maken; een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft.
Niet veel mensen zullen het weten, maar chocolade wordt gezien als een afrodisiacum, dat kalmerende chemicaliën voor de hersenen vrijgeeft die de energie en het verlangen verhogen. Chocolade is bewezen een natuurlijke high te produceren die de stemming van een persoon verbetert en dit wordt vaak gelijkgesteld aan verliefdheid .
Chocolade activeert de afgifte van endorfines en serotonine in ons lichaam . Daarnaast is een chemische stof in chocolade, genaamd fenylethylamine, een milde stemmingsverbeteraar, die ons helpt om ons gelukkig of "verliefd" te voelen als we het eten. Chocolade heeft zelfs de hoogste concentratie fenylethylamine van alle voedingsmiddelen.
Chocolade – of de cacao in chocolade – staat bekend als zinnenprikkelend middel, die ervoor zorgt dat jouw libido een boost krijgt. In chocolade zit het stofje fenylalanine: een liefdespeptide dat je lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. Wanneer je chocolade eet, schiet de productie van dit stofje omhoog.
Door de schommelingen in hormonen krijg je ook zin in koolhydraten, die ook in chocolade zitten. Dit alles zorgt ervoor dat het heel logisch is dat je zin krijgt in chocola tijdens je ongesteldheid.
Medicijnniveaus en effecten
Chocolade bevat kleine hoeveelheden cafeïne en grotere hoeveelheden van de nauw verwante verbinding, theobromine . Het bevat ook anandamide en twee verwante verbindingen die cannabinoïde receptoren stimuleren, tryptofaan en polyfenolen.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Kies merken als Alter Eco, Hu en Lindt Excellence die een hoog cacaogehalte en minimale toegevoegde suikers bieden. Vermijd chocolade met glucosestroop met een hoog fructosegehalte, overmatige suiker en kunstmatige kleurstoffen om gezondheidsrisico's te verminderen. Zoek naar chocolade die is gezoet met Stevia of andere natuurlijke alternatieven, zoals Lily's Chocolate.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.