Waar komt de kiwi gold vandaan: Kiwi gold is van november tot en met februari beschikbaar uit Italië en van begin mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Prijsverschil groene en gele kiwi's
Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Renger Witkamp, hoogleraar Voeding aan de Wageningen Universiteit, legt het uit in Het Parool: “De gouden kiwi is hier het vitamine C-bommetje, met 135 milligram per 100 gram. Meer dan de groene dus, maar ook daar is het gehalte – 79 milligram per 100 gram – behoorlijk hoog.”
Aangezien de kiwi uit China komt, is het niet verrassend dat de kiwi oorspronkelijk een Chinese naam had, yang tao. Het is ook logisch dat wanneer de zaden voor het eerst naar Nieuw-Zeeland werden gebracht, ze de bijnaam “Chinese kruisbessen” kregen.
Maar waar komt al die Zespri-heerlijkheid vandaan? Kiwi's worden overal ter wereld commercieel geteeld, op uiteenlopende plekken als Nieuw-Zeeland, Italië, Californië, Frankrijk, Griekenland en Chili . Er zijn zelfs commerciële gewassen in China, Japan en Zuid-Korea.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
De fruitsoort wordt ook wel Chinese Kruisbes genoemd en komt oorspronkelijk uit China en Siberië. In 1904 werd het stukje fruit naar Nieuw-Zeeland gebracht, omdat er voldoende vruchtbare grond was voor de productie van kiwi's.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Dus ja, kiwi's hebben positieve effecten op de stoelgang, maar dat geldt waarschijnlijk net zo goed voor ander vezelrijk fruit. Die vezels zijn belangrijk omdat ze water meevoeren naar het maagdarmkanaal waardoor er massa aan de stoelgang kan worden toegevoegd en deze gemakkelijker door de darmen kan glijden.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Het beste moment om kiwi te eten is 's ochtends, omdat het je energie geeft en ook je systeem ontgift (1). Er zijn talloze voordelen voor de huid van kiwi ke fayde. Het helpt om elastineniveaus te stimuleren, vrije radicalen te bestrijden en de collageenproductie te stimuleren.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
De kiwi is een ovale vrucht. De schil is donkergroen/bruin en licht behaard. Het vruchtvlees is bij een groene kiwi grasgroen van kleur en ligt om een witte kern heen. Het vruchtvlees bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes.
Het is “The land of the long white cloud”
De Maori-naam voor Nieuw-Zeeland – Aoetaroa – betekent “land of the long white cloud”, oftewel 'land van de lange witte wolk'.
Niet alleen het fruit en de unieke vogel dragen de naam 'Kiwi', maar ook de rugbyers van het nationale rugbyteam worden Kiwi's genoemd, de Nieuw-Zeelandse dollar heeft als bijnaam Kiwi en de inwoners zelf noemen zich Kiwi's.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de gele kiwi? SunGold™ kiwi's bevatten van nature veel vitamine C*, een krachtige antioxidant die ons immuunsysteem normaal laat functioneren en helpt onze afweer op peil te houden. Ons lichaam kan deze voedingsstof niet zelf produceren.
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Achtergrond. Chronische constipatie treft ongeveer 17% van de wereldbevolking en blijft een belangrijke onvervulde behoefte, aangezien patiënten vaak ontevreden zijn met de behandeling. Kiwi's kunnen een alternatief bieden voor traditionele laxeermiddelen en hebben aangetoond dat ze het volume en de frequentie van de ontlasting vergroten en de consistentie verbeteren.