Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Eet maximaal twee abrikozen per dag
Op deze manier krijg je niet te veel fruitsuikers binnen, maar kun je wel profiteren van de gezonde voedingsstoffen in abrikozen.
Doordat het vocht uit de vrucht is gehaald zijn de suikers, vitaminen en mineralen veel meer geconcentreerd en bevatten daardoor een hogere voedingswaarde dan verse abrikozen.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
De schil van abrikoos is eetbaar, maar als je hem liever verwijdert kun je hem er met een scherp mesje gemakkelijk af trekken. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je de vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
De schil is eetbaar, maar moet voor veel verschillende desserts worden verwijderd omdat het de textuur en het uiterlijk verandert. Abrikozen kunnen rauw, gekookt of geconserveerd worden gegeten. Om fruit te snijden, snijdt u het rond de naad, draait u het doormidden en haalt u de pit eruit.
Een verse abrikoos weegt ongeveer 20 gram. Reken dus 5 abrikozen voor 1 keer fruit, een smakelijke bijdrage aan jouw dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Klein vers fruit
Een portie bestaat uit 2 of meer kleine vruchten, bijvoorbeeld 2 pruimen, 2 mandarijnen, 2 kiwi's, 3 abrikozen , 6 lychees, 7 aardbeien of 14 kersen.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Abrikozen bevatten heel weinig suiker .
De USDA merkte op dat één verse abrikoos iets meer dan drie gram suiker bevat. Abrikozen zijn een geweldige keuze als je je fruitroutine wilt veranderen, maar toch iets lekkers en gezonds wilt eten.
De aanbevolen portie is 30 gram ( 3 of 4 abrikozen) . Alle gedroogde vruchten bevatten dezelfde voedingskwaliteiten als het originele verse fruit. Sterker nog, gewicht voor gewicht bevat de gedroogde vorm meer antioxidanten, mineralen en vezels dan het rauwe origineel.
De ongezwavelde abrikozen drogen langer dan de gezwavelde abrikozen vandaar de donkere kleur. Maar welke van de twee is nou gezonder? Zwaveldioxide is niet per se heel slecht voor je gezondheid, tenzij je kilo's abrikozen op een dag eet. Als je echt voor gezond wilt gaan, is de ongezwavelde abrikoos de beste keus.
Abrikozen bevatten een ontspannende combinatie van vitamine A, C, kalium, magnesium en vezels. Ze bevatten ook melatonine, wat ons helpt in slaap te vallen . Daarom kunnen abrikozen een goede bron zijn voor een snack voor het slapengaan.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
Nee, abrikozen bevatten weinig calorieën en zorgen er niet voor dat u aankomt . Ze helpen u juist om uw gewicht onder controle te houden, omdat ze een rijke bron van vezels zijn. Als gevolg daarvan verbetert het uw darmgezondheid. Weinig calorieën en een goede darmgezondheid zijn essentieel voor gewichtsbeheersing.
Abrikozen worden vers en gedroogd gegeten. Je kunt ze zo eten of toevoegen aan je favoriete gerechten . Abrikozen doen het geweldig in salades en in hartige gerechten naast varkensvlees en lamsvlees. Ze kunnen ook worden gebruikt om jam en conserven te maken, of ze kunnen worden gebruikt in zoete lekkernijen.
Zo zit de vrucht onder meer boordevol vitamine E, wat werkt als antioxidant en cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel beschermt. Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
De abrikozen werken vochtafdrijvend waardoor ook de bloeddruk verlaagd. Gebruik: Zet 's avonds een stuk of drie abrikozen in een glas warm water. Laat het de nacht staan en eet ze 's ochtends op de nuchtere maag. Belangrijk is om ook het water waarin de abrikozen geweld zijn op de drinken.
Gedroogde abrikozen bevatten ook kalium en antioxidanten en staan erom bekend dat ze het cholesterol verlagen en de spijsvertering verbeteren. Gedroogde abrikozen zijn vetvrij , caloriearm en hebben een hoge smaak! Voeg ze toe aan zoete OF hartige recepten, gedroogde abrikozen geven ze een extra voedingsboost!
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
U kunt het beste een voorgekweekte jonge plant kopen, die liefst zelfbestuivend moet zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rassen 'Tros Oranje', 'Hongaarse Gele', 'Moorpark' en 'Bredase'. Deze rassen hebben vrijwel dezelfde rijptijd en kunnen dus ook elkaar bestuiven.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …