Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is. Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer. Perfect als basis voor saus of soep.
Als u bijvoorbeeld een grote pan soep bereid, en u gebruikt deze 1 liter pot helemaal, dan heeft u nog steeds een stevige gelatine-achtige substantie. Heeft u niet alles in een keer nodig? Eenmaal geopend kan de bone broth nog vier dagen in de koelkast bewaard worden.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof. Dus in principe meer smaak.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren.
Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is. Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer. Perfect als basis voor saus of soep.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
De bouillon is makkelijk in gebruik: voeg 1 blokje toe aan 1 liter kokend water en roer tot het blokje volledig is opgelost. In een verpakking zitten 8 blokjes, dus je hebt altijd genoeg voor meerdere gerechten. De MAGGI Kippenbouillon bevat geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
Voor een sterke bouillon laat je de ingrediënten heel lang en rustig trekken, zodat ze hun smaak kunnen afgeven en zodat gelatine uit de botten smelt en oplost in de bouillon. Hoe langer je de bouillon trekt, hoe meer smaakstoffen en gelatine hij bevat. Laat de bouillon zo'n drie uur trekken, maar langer mag ook.
Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook. Wacht je namelijk te lang met afschuimen van de soep, dan zakken de stukjes weer naar beneden en veroorzaken ze een bittere smaak.
Een goede gewoonte is om te beginnen met één bouillonblokje of theelepel per 500 ml kokend water. Je kunt het bouillonblokje verkruimelen of gewoon toevoegen. Als je vloeibare bouillon gebruikt, voeg deze dan gewoon toe aan het water.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Het zorgt voor gezonde darmen.
De gelatine in de bouillon helpt je darmwand te herstellen wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en goede opname van vitamines en mineralen.
Gezond beenmerg produceert zoveel cellen als je lichaam nodig heeft. De aanmaak van rode bloedcellen neemt toe wanneer je lichaam behoefte heeft aan extra zuurstof. Het aantal bloedplaatjes neemt toe bij bloedingen. Het aantal witte bloedcellen neemt toe bij een infectie.
Je kunt bouillon zo drinken, maar meestal wordt dit geurige goedje gebruikt als basis voor soepen, stoven of sauzen.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is. Tijd die je er nu eenmaal niet altijd voor vrij kunt maken.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram). Dat tikt aan.
Breng op smaak met kruiden
Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Ons advies is om grotere porties te maken en in te vriezen in diepvriesbakken. Zo heeft u altijd een zelfgemaakte bouillon in huis. De bouillon is tot drie maanden in de vriezer houdbaar of tot twee dagen in de koelkast. In geval van invriezen, kunt u de botten eruit halen en het vlees eventueel klein snijden.
Botten bouillon kalmeert de darmen en hersteld en verstevigd de darmwand. Collageen zet zich om in gelatine door lange tijd te koken. Gelatine is goed voor de spijsvertering en de darmen. Voor mensen met een lekkende darm, maagzweer of een voedselallergie zijn gebaat bij extra gelatine.