Bonen: opwarmen op laag vuur of in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Romige soep: opwarmen op laag vuur. Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren.
Selder warm je best geen tweede keer op: ook hier zijn nitrieten de boosdoeners.
De sperziebonen zelf breek je in stukken. Was de stengels goed. Kook ze daarna 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Even afspoelen onder koud water.
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten. Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.
Voeg net genoeg water toe om de bodem ongeveer 1/8 inch te bedekken. Bestrooi de bonen met een snufje zout. Dek de schaal goed af met plasticfolie en zorg ervoor dat de randen goed afgesloten zijn. Magnetron op hoog vermogen gedurende 4 minuten voor knapperig-mals (perfect voor salades) of 5-6 minuten voor mals (liever bij mijn kinderen).
Pan: breng een flinke laag water aan de kook en voeg de snijbonen toe. Kook in 10-12 minuten gaar en giet af. Magnetron (600 Watt): prik enkele gaatjes in de zak, leg de zak in de magnetron en verwarm 7 minuten. Laat 2 minuten nagaren in de magnetron alvorens te serveren.
Je gekookte bonen blijven ongeveer 3 tot 5 dagen goed in de koelkast . Om ze te bewaren, laat je de bonen afkoelen na het koken en zet je ze binnen een uur in de koelkast. Door ze snel en gekoeld in de koelkast te bewaren, voorkom je de groei van bacteriën.
“Je kunt de sperziebonen koken, bijvoorbeeld blancheren in kokend water gedurende enkele minuten, en ze daarna laten afkoelen. Doe ze vervolgens in een hersluitbare plastic diepvrieszak voor maximaal 8 tot 10 maanden ,” legt ze uit.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard . Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Ze kunnen van tevoren worden bereid en vlak voor het serveren worden opgewarmd . Dit is het perfecte bijgerecht voor doordeweekse familiediners of speciale gelegenheden. Makkelijke groene bonen met knoflook zijn een heerlijke toevoeging aan elk diner.
Ja, je kunt gebakken bonen opwarmen, zolang ze in een afgesloten container zijn bewaard, binnen 2 uur in de koelkast zijn bewaard en binnen 3 dagen worden gebruikt . Net als andere voedingsmiddelen moet het worden opgewarmd tot het helemaal gloeiend heet is en mag het nooit worden opgewarmd in de originele metalen container.
Giet af en spoel 1 tot 2 minuten onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken. Koel de sperziebonen tussen lagen keukenpapier in een luchtdichte container of hersluitbare voedselzak tot 1 dag . Smelt voor het serveren 2 eetlepels boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan.
Vervolgens gekookt:
Goed nieuws voor al die heerlijke restjes van het avondeten: u kunt gekookte bonen en recepten met bonen ook tot zes maanden invriezen .
Technisch gezien kun je rauwe sperziebonen invriezen, maar dat raden we af . Na het invriezen zijn de rauwe bonen papperig van textuur en smaakloos. Voor het beste resultaat sla je het blancheerproces niet over bij het invriezen van sperziebonen. Droog de bonen grondig voordat je ze invriest.
Sperziebonen invriezen door te blancheren
,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen.
De basisprincipes van voedsel en veiligheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stellen dat gekookt voedsel maximaal twee uur op kamertemperatuur mag blijven. Als de temperatuur buiten (of binnen in uw huis) 90°F of hoger is, moet u die tijd halveren.
Textuurveranderingen: slijmerige textuur en zachtheid
Als de bonen slijmerig of plakkerig aanvoelen, is dat een duidelijk teken van bederf. Een slijmerige textuur duidt vaak op bacteriële groei, wat kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten als het wordt geconsumeerd. Naast slijmerigheid kunnen groene bonen die bedorven zijn ook zacht of slap worden.
Snijbonen blijven 2-3 dagen goed in de koelkast, maar zoals bij alle peulvruchten, beginnen de suikers van de bonen na het plukken te veranderen in zetmeel en ze kunnen het beste zo snel mogelijk worden gegeten. Was de bonen, boven- en onderkant, en verwijder de draderige stukjes die aan beide kanten omhoog lopen met een klein mesje of dunschiller.
Groene bonen stomen in de magnetron is een snel en eenvoudig proces. Doe uw gesneden groene bonen in een ondiepe, magnetronbestendige kom en voeg water toe. Dek de kom vervolgens af en kook gedurende 6 minuten .
In de magnetron kun je snijbonen in 5-8 minuten bereiden.
Magnetron (700 Watt): doe 200 gram sperziebonen met een laagje water in een afgedekte, voor de magnetron geschikte schaal en verwarm 7 minuten. Schep de sperziebonen halverwege de kooktijd even om.
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat ze verder heel. Mocht u ze willen wassen, droog ze dan goed af met een theedoek.
Magnetron op vol vermogen. 700W 3½ min .
Bereidingswijze. Doe 2 blikken sperziebonen in een magnetronbestendige kom; dek af. Verwarm 4 tot 5 minuten op HOOG . Laat uitlekken.