Het opwarmen van eten in de oven is een effectieve manier om maaltijden klaar te maken. De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Eten opwarmen in de oven
De meeste gerechten kunnen worden opgewarmd bij 150 tot 180 graden Celsius. Gebruik hiervoor een ovenbestendige schaal of bakplaat. Controleer tijdens het opwarmen regelmatig of het eten gaar is door even in de oven te kijken of het gerecht te roeren.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Alleen bovenwarmte of alleen onderwarmte
Of wanneer u een ovenschotel of taart opnieuw wil opwarmen en de bovenkant niet mag verbranden. Het beste is om bij deze stand een rooster of bakplaat te gebruiken, anders kan de warmte nergens heen. Alleen de bovenwarmte gebruiken is handig wanneer een bodem al is afgebakken.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.
Temperatuur van de maaltijd
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Houd gekookt vlees warm door het aan de zijkant van het grillrek te leggen, niet direct boven de kolen waar het te gaar kan worden . Thuis kan het gekookte vlees warm worden gehouden in een warme oven (ongeveer 200 °F), in een chafing dish of slowcooker, of op een warmhoudplaat.
Suiker karamelliseert bij die temperatuur, hogere temperaturen zullen niet glazuren maar verbranden . U kunt dus langer in de oven laten staan zonder angst voor grote ongelukken. Koeler daarentegen zal niet zo'n goudbruine afwerking op het voedsel maken dat u bereidt.
Temperaturen beschrijven
Een koele oventemperatuur zou 90 C (200 F) zijn , terwijl een langzame oven wordt beschouwd als 150 tot 160 C (300-325 F). Een gematigde oventemperatuur is vaak een bereik van 180 tot 190 C (350-375 F), en een hete temperatuur is boven de 200-230 C (400-450 F). Een snelle oven zou een bereik hebben van 230-260 C (450-500 F).
Naast het bakken van taarten, brownies en brood. 350°F is gelijk aan 180°C, of gasstand 4. Deze temperatuur wordt vaak gebruikt voor het bakken van bananenbrood, het maken van taarten, fudgy veganistische brownies en ovenschotels. 375°F is gelijk aan 190°C, of gasstand 5.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen. Draai de ovenknop richting het teken voor de elektrische oven bijvoorbeeld bij baksels waarbij de bodem al is afgebakken, maar de vulling nog moet garen.
Dan is het handig om van tevoren al te weten hoe lang het duurt voordat de oven op temperatuur is, zodat je precies weet hoe lang van tevoren je de oven aan moet zetten. Bij een redelijk nieuwe oven duurt het zo'n 10 à 15 minuten. Bij een wat oudere oven kan het ongeveer 20 tot 25 minuten duren.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
De beste manier om tater tot casserole op te warmen is in de oven . Het brengt het weer tot leven met dezelfde smaken als de eerste keer dat je het serveerde.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller.
Als je kiest voor "lasagne opwarmen in de oven", is het belangrijk om een gelijkmatige warmte te gebruiken. Verwarm de oven voor op 180°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagne, maar meestal volstaan 20 tot 30 minuten.