Voeg je wortels toe aan het ijswaterbad, zet de kom in de koelkast en wacht . De tijd die nodig is om wortels nieuw leven in te blazen, hangt ervan af of je ze in hun geheel of in stukjes aan het water toevoegt. Hele wortels hebben baat bij een uur weken en kunnen een nacht in het water blijven liggen voor maximale knapperigheid.
Bewaren in een luchtdichte verpakking
Bewaar ze in een luchtdichte verpakking, ondergedompeld in water, en je zult een gelukkige snacker zijn.
Ongeschild. Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .
Wikkel ongeschilde, ongewassen wortels in een droge papieren handdoek en bewaar ze in een luchtdichte voedselcontainer of -zak . Bewaar de container met wortels in het koelste deel van uw koelkast.
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand . Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.
Wortelen geven de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal en vocht. Houd de grond dus vochtig, maar niet nat. Zaai de zaden zo'n 0,5-2 centimeter onder het aardoppervlak en geef voldoende water. Het ontkiemen duurt zo'n 15 tot 20 dagen.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn.
De kleine witte “haartjes” zijn kleine worteltjes die groeien en op zoek zijn naar vocht . De scheuren kunnen ontstaan door te weinig vocht of doordat de wortel probeert om iets in de grond heen te groeien (kiezels, rotsen, etc.).
Als water de cel verlaat , begint de cel te verschrompelen en te krimpen. HYPOTONISCH: Wanneer de concentratie deeltjes buiten de cel lager is dan de concentratie binnenin, wordt de buitenkant hypotoon genoemd (hypo- betekent minder).
Warm weer zal de plant ertoe verleiden energie te steken in de bloem in plaats van in de wortel , wat witte bloemen en een oneetbare wortel veroorzaakt. Bloeiende wortels kunnen ook voorkomen als ze in de winter in de grond blijven en er een milde lente volgt, omdat dit de plant in verwarring brengt over zijn levenscyclus.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.