Je verwijdert de boomwortels en stronken dan door alles rondom de stronk uit te graven. Wanneer de stronk en wortels dan vrij zijn, kun je het er uit trekken. Waardoor je bijvoorbeeld dat perenboompje in z'n geheel uit de grond haalt. Hierna kun je het weggeschepte grond terug in het gat plaatsen.
Het beste en meest effectieve alternatief voor het verwijderen van een boomstronk is door middel van het uitgraven van de stronk, of door het gebruik van mechanische hulpmiddelen zoals een stobbenfrees of een graafmachine.
Voor het verwijderen van boomwortels zijn de klapzaag STIHL PR 16 of schop en bijl geschikt. Laat ongeveer 1,50 meter van de stam staan en graaf de wortels rondom vrij met een schop. Prik bij het graven kleine wortels met een schop door en hak of zaag elke wortel door die je pad kruist om de boomstronk te verwijderen.
Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers. Deze kunnen gebruikt worden in de tuin als pad of compost, maar wij kunnen ze ook voor je opruimen.
Laat de stronk rotten met zout
Maak gaten van 10 cm diep in de stronk en doe er wat zout en kaarsvet in. Doe dit bij droog weer. Daarna dekt u de stronk het beste af met een zwart dekzeil, zodat er geen licht of water kan doordringen.
Bomen zijn erg gevoelig voor zout en worden dan ook meteen aangetast. Ook planten houden niet van te veel zout en kunnen uiteindelijk ook enorm uitdrogen. Als het zout op het blad terecht komt, sterft het blad af. Ook zorgt te veel zout in de bodem ervoor dat de planten uit kunnen drogen.
Roundup is een van de vaak toegepaste middelen. Het gevolg van het gebruik van dit middel is dat de gehele boom sterk verzwakt.
De boom kan instabiel worden, of een slechtere conditie krijgen, met risico op onder andere takbreuk. Deze problemen treden niet alleen op bij ele- mentenverharding. De diktegroei van boomwortels is zo krachtig dat ze ook asfalt- en beton- verhardingen ernstig kunnen beschadigen.
Door azijn op buitenoppervlakten te gebruiken verontreinig je de bodem dusdanig dat er eigenlijk niets meer kan leven. Je doodt niet alleen het onkruid, maar schaadt ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen.
Als een roestige spijker in een boom zit, gaat hij dood, dus dat mist zijn doel. Met deze set kan je voorlopig vooruit en heb je 3 verschillende maten voor verschillende huisjes. Je kan er natuurlijk ook andere dingen mee ophangen.
Zeker bij grote boomstronken kunnen de wortels zeer wijdverspreid zijn, waardoor tegels omhoog kunnen komen. In veel gevallen zal de boomstronk verwijderd moeten worden omdat deze gewoon in de weg staat. Bijvoorbeeld wanneer je een deel van je tuin wilt betegelen of deze wilt voorzien van een mooie grasmat.
De ribben mogen niet glooiend zijn, maar moeten een scherpe hoek hebben, omdat wortels anders niet goed naar beneden afbuigen, maar gewoon 'meehobbelen' met en over de ribben. Het is ook van belang dat deze ribben ononderbroken zijn; anders zouden de wortels alsnog horizontaal groeien.
Bomen nemen uit armoede water met chloor op. Het chloor hoopt zich uiteindelijk op in het bladerdek, dat verbranding- of verwelkingverschijnselen gaat vertonen. Het afsterven van het blad door hoge chloridengehaltes is het meest in het oog springende én het meest nadelige effect van zoutschade.
Wortelopslag verwijderen
Je knipt de jonge takjes helemaal af tot aan de grond of tot aan de stam, en je laat niets over. Dit kan met een schaar, maar soms is het met kleine takjes makkelijker om deze met de hand "weg te knijpen".
Glyfosaat (Roundup®)
Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek zou deze stof echter kankerverwekkend zijn waardoor er eind 2018 een einde kwam aan de verkoop aan particulieren. Tuinaannemers die een fytolicentie kunnen voorleggen, mogen echter wel nog gebruik maken van glyfosaat.
Strooizout verhoogt het zoutgehalte van de bodem. Daardoor gaan de wortels uitdrogen. Zelfs voor bladverliezende bomen geeft dat problemen omdat het zoutniveau in het voorjaar nog steeds te hoog zal zijn.
Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft. Snoei een tak altijd aan de basis. Voorkom een kapstokhaak, omdat de kans op nieuwe uitlopers en aangroeien dan erg groot is, maar snoei de tak ook niet vlak langs de stam weg.
Laat ongeveer 1,50 meter van de stam staan en graaf de wortels rondom vrij met een schop. Prik bij het graven kleine wortels met een schop door en hak of zaag elke wortel door die je pad kruist om de boomstronk te verwijderen.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Het komt weleens voor: na het trekken van een tand of kies breekt de wortel af en blijft er een wortelrest achter in de kaak. Dat zien we bijvoorbeeld wanneer de wortel is verzwakt door een wortelkanaalbehandeling in het verleden of door cariës. Het is belangrijk dat dat laatste restje alsnog verwijderd wordt.
De wortels dicht bij de stam
Net als bij de takken, kan je dus ook best tijdens het groeiseizoen de wortels snoeien. Tijdens deze periode is het afgrendelingsmechanisme van de boom werkzamer en zal de aantasting van de gesnoeide wortel dus beperkt blijven.
Een boomstronk verwijderen kan op verschillende milieuvriendelijke manieren. Zoals uitgraven, mulchen met compost of de tuin ophogen. Het gebruik van chemische middelen is effectief, maar onwenselijk vanwege de schade aan de bodem. Een professional inschakelen kan maar is duurder.
Voor de meeste bomen kun je uitgaan van ongeveer 100-150 euro per stuk voor het stobbenfrezen. Bij grote bomen kan dit bedrag oplopen naar een paar honderd euro. Is het niet mogelijk om een stobbenfrees bij de boom te krijgen?