Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Prei bewaren doe je zo
Leg de prei altijd onderaan in de groentelade van de koelkast. Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Omdat prei veel vocht bevat, droogt hij namelijk gemakkelijk uit.
Invriezen: Prei kan worden ingevroren ! Snijd ze gewoon in plakjes en vries ze in op een schaal, voordat u ze in een afgesloten bakje doet. Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien. Ontdooi niet op kamertemperatuur.
Volgens het Voedingscentrum kun je afgekoelde aardappelpuree tot twee dagen in de koelkast bewaren. Zo kun je het eenvoudig op een ander moment serveren en hoef je niets weg te gooien.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Restjes stamppot of puree zijn in de koelkast 2 dagen te bewaren, maar in de vriezer een stuk langer. Namelijk 3 maanden.
Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart. Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt, kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Als u dit van tevoren wilt bereiden, snijdt u de dag voordat u dit gerecht wilt serveren de prei van boven naar beneden en wast u deze grondig onder koud stromend water. Snijd ze diagonaal in dunne plakjes en doe ze in plastic zakken en laat ze afkoelen tot u ze gaat koken.
De scherpe smaak van rauwe prei wordt zoet en zacht als ze gekookt worden — zo zoet en zacht zelfs dat ze op zichzelf gegeten kunnen worden, als een groente. Prei kan in de meeste recepten voor soepen, ovenschotels en stoofschotels door elkaar gebruikt worden met uien om een subtiele, complexere smaak toe te voegen.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt. De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap, verwelkt of begint te verschrompelen .
Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Bij het kiezen van prei op de markt, moeten ze recht en stevig zijn met witte nekken en donkergroene bladeren . Hun bollen moeten ongerept zijn, noch gebarsten noch gekneusd, en de prei mag niet verwelkt of geel zijn. Omdat dikkere prei de neiging heeft om vezeliger te zijn, moet u op zoek gaan naar prei met een diameter van 1,5 inch of kleiner.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad en zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, voorzie daarom 400 tot 500 g per persoon.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Moeten preien geblancheerd worden voor het invriezen? Nee, je kunt ze invriezen zonder ze te blancheren , maar het is beter om dat wel te doen. Het doel is om alle bacteriën te doden die zich tussen de segmenten bevinden waaruit de stengels bestaan.
Overgebleven gekookte groenten kunnen, als ze zijn afgekoeld en bewaard in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken, hun kwaliteit tot 3-5 dagen behouden in de koelkast. Laat ze niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur liggen om te voorkomen dat ze bederven.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard. Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortelen moeten altijd in de koelkast worden bewaard.