Hazelnootpasta gezond De onverzadigde vetten dragen bij aan het verlagen van cholesterolgehalte. Deze verlagen weer de kans op hart- en vaatziekten. Doordat de pasta rijk is aan vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren houdt je een lang en verzadigd gevoel.
Notenpasta's en notenspreads
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd.
Hoewel Nutella een kleine hoeveelheid calcium en ijzer bevat, is het niet erg voedzaam en bevat het veel suiker, calorieën en vet. Nutella bevat suiker, palmolie, hazelnoten, cacao, melkpoeder, lecithine en synthetische vanilline. Het bevat veel calorieën, suiker en vet.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.
Per 100 gram zit er ongeveer 56 gram suiker in de chocolade pasta van Nutella. Zelf geven ze aan dat ze in Europa voornamelijk bietsuiker gebruiken voor hun product. Maar suiker is suiker, geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Een portie van twee eetlepels bevat 200 calorieën, 21 gram suiker en 12 gram vet . Het bevat ook kleine hoeveelheden proteïne, ijzer en calcium. Dit is niet veel voedingswaarde en veel van de ingrediënten zijn slecht voor je gezondheid. Nutella smaakt zoet omdat het een grote hoeveelheid suiker bevat.
Bekend is bemind
De smaak van de doorsnee Vlaamse proever lijkt in ruim 8 jaar nog niet veel veranderd. In 2011 verkoos het toenmalige panel Nutella al tot lekkerste hazelnootpasta. Deze keer prijkt het merk opnieuw bovenaan.
Hazelnootpasta – Van Walgreens, prijs varieert per winkel. Dit is de chocolade-hazelnootpasta van Walgreens. Het is hun generieke merk Nutella met vergelijkbare ingrediënten (hoewel het zegt dat het plantaardige olie gebruikt in plaats van palmolie).
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
In het debat tussen Nutella en Pyure Hazelnut Spread komt Pyure naar voren als de superieure keuze voor degenen die op zoek zijn naar een suikerarme, keto- en veganistische* optie. Nutella heeft misschien zijn aantrekkingskracht, maar als je factoren als suikergehalte en ingrediënten in overweging neemt, springt Pyure eruit als de duidelijke winnaar.
Het etiket maakt ons wel wat wijzer: een portie van 15 gram (oftewel één theelepel) bevat maar liefst 8,5 gram suiker. In een hele pot van 400 gram zit bijgevolg 227,2 gram suiker, oftewel 75 suikerklontjes. Inderdaad meer dan de helft dus.
De primeur over Nutella
Nutella wordt vaak op de markt gebracht als een gezond ontbijt of tussendoortje, maar het bestaat eigenlijk voor 55% uit suiker. Dit brengt het qua voedingswaarde erg dicht bij alle chocolade snoepjes op de markt .
Weetje: hazelnootpasta is ouder dan Nutella
Chocolade was duur en daardoor werd deze gemengd met hazelnoten en zo ontstond geleidelijk een variant zonder cacao: hazelnootpasta.
"Van alle notenboters heeft walnotenboter de meeste omega-3-vetzuren", zegt Andrea. De gezonde vetverhouding helpt het LDL-cholesterol te verlagen, het HDL-cholesterol te verhogen en ontstekingen te verminderen.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Hoewel hazelnoten voordelen hebben, kunnen toegevoegde suikers en vetten in de spread deze overtreffen . Matiging is de sleutel, en opties met minder toegevoegde suikers of zelfgemaakte versies kunnen gezonder zijn.
Je zou dus kunnen zeggen dat de Hazelnootpasta met Cacao van Kraft gezonder is dan Nutella en een paar cent goedkoper, maar het voelt niet hetzelfde aan als de concurrent en het zal moeilijk zijn om ermee te concurreren.
Dan is het Damhert zonder suikers gamma echt iets voor jou. Want Damhert maakte van verschillende klassieke suikerbommen een zonder suikers variant. Ideaal voor diabetici. Alle producten in dit gamma bevatten namelijk minder dan 0,5g suikers per 100g.
Serveer het met fruit
Vers fruit zoals plakjes appels of peren, aardbeien of frambozen, of zelfs plakjes kiwi kunnen worden besprenkeld met Nutella of erin worden gedipt . Serveer Nutella met fruitspiesjes voor een leuke, interactieve snack of dessert. Meng Nutella met gewone yoghurt voor een romige dip voor je favoriete fruit.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Wat zit er in hazelnootpasta? Hazelnootpasta bestaat uit een mengsel van suiker, plantaardig vetten, fijngemalen hazelnoten, cacao en melkpoeder of andere melkbestanddelen. Om de pasta egaal smeuïg te houden, worden er emulgatoren en extra smaakstoffen toegevoegd.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Pietro Ferrero
Chocoladepasta kennen we natuurlijk vooral door Nutella. Nutella is ontstaan in Italië in de jaren 60, toen Pietro Ferrero een uniek en lekker product probeerde te creëren met de beschikbare ingrediënten, waaronder chocolade en hazelnoten. Het resultaat: puur geluk in een pot.
Onder meer door corona zijn heel wat voedsel- en grondstofprijzen gestegen, en producenten trachten die kosten uiteraard door te rekenen. In het geval van Nutella zijn onder meer hazelnoten, een essentieel ingrediënt van de chocopasta, duurder geworden.