Wanneer je ze samen bewaart, zullen de ajuinen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Aardappels gebruiken de lucht namelijk om te "ademen", waardoor ze die ook weer uitstoten. Omgekeerd zullen de aardappelen ook sneller hun smaak verliezen door het ethyleen uit de ajuinen.
Sommige groente en fruit bewaar je beter niet samen omdat het rijpingsproces hierdoor versneld wordt. Tomaten en komkommer bijvoorbeeld hou je best apart. Ook de plek waar je groenten bewaart speelt een rol. Een aantal groenten zoals aardappelen en witlof bewaar je in een donkere ruimte.
Plaats ze op een koele, donkere, goed verluchte en droge plaats (bvb. een kelder of berging), tussen 7 en 10°C is ideaal. Heb je geen koele kelder of berging, dan kan de koelkast (de groentelade) een alternatief zijn. Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 weken te bewaren in de koelkast.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast. Blancheer gesneden uien kort voor invriezen.
Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard.
Wanneer je ze samen bewaart, zullen de ajuinen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Aardappels gebruiken de lucht namelijk om te "ademen", waardoor ze die ook weer uitstoten. Omgekeerd zullen de aardappelen ook sneller hun smaak verliezen door het ethyleen uit de ajuinen.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.
Gesneden uien bewaren
Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om de gesneden uitjes zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.
Als je knoflook op de juiste manier bewaart, is het tot wel 10-12 weken houdbaar. Knoflook kan het best bewaard worden in een droge donkere en goed geventileerde ruimte zoals een keukenkastje.
Groenten zoals aardappelen en uien blijven langer vers in een koele, donkere plek. Stop ze dus in de kast.
Aardappelen inkuilen, al dan niet gestoomd, was een manier van bewaren die tot in de jaren vijftig veel werd toegepast. De bewaarverliezen waren groot, er verrotte en verschimmelde veel.
Houten boxen waarin je behandelde aardappelen bewaarde gooi je dus beter weg. Professioneel is er al geëxperimenteerd met alternatieven zoals muntolie en ethyleen. Die zijn niet voor de particulier beschikbaar. De boer en handelaar bewaren aardappelen vooral koel, luchtig en donker, en dat doe je best ook.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
Met natte polsen
Hou alles nat behalve je ogen. Maak je mes vochtig voor je begint en spoel het tijdens het snijden regelmatig af. Bevochtig ook je polsen en leg een natte schoteldoek naast je snijplank. Het gas van de ui zal dan het vocht van deze doek opzoeken in plaats van het vocht van je ogen.
Ui snijden
Snijd op de snijplank een stukje van de bovenkant van de ui. Snijd de ui door de helft, het klopt dat de onderkant er nog aan zit. Haal met de handen het velletje van de ui. Houd de ui vast aan het uiteinde en snijd de ui in de gewenste grootte: in ringen, grove blokken of gesnipperd.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Uien zijn een natuurlijk antibioticum: rauwe ui bevat eigenschappen die bacteriën in de mond helpen bestrijden. Zo worden bv. tandgaatjes en bacteriën die het tandvlees aantasten, onschadelijk gemaakt met uien. Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder.
Als je gesneden ui invriest, blijft hij veel langer goed. Bewaar de fijgehakte ui in een diepvrieszak en druk er zoveel mogelijk lucht uit. Diepvrieszakjes zijn dikker dan gewone plastic zakjes met ritssluiting, waardoor de penetrante geur zich niet kan verspreiden naar andere producten in je diepvries.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
Verwijder (in tegenstelling tot bij aardappelen) zoveel mogelijk aarde voor je ze te drogen legt. Droog je uien tot ze een donkere schil krijgen en bewaar ze daarna in een donkere, koele plaats.