In sommige gevallen kan de lever zo groot worden dat de lever drukt op andere organen. Hierdoor kunnen wel klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn, een opgezette buik, kortademigheid, misselijkheid en snelle verzadiging na het eten.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Symptomen van leverkanker
Van leverkanker merk je vaak lange tijd niets. Daarom wordt leverkanker vaak pas laat ontdekt. Klachten die vaak voorkomen bij leverkanker zijn buikpijn, minder eetlust, afvallen, misselijkheid of geelzucht.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Bij beginnende levercirrose kan de lever daardoor eerst groter worden. In een later stadium wordt de lever juist weer kleiner. De littekenvorming en aantasting van de lever kan zich steeds verder uitbreiden, zolang de oorzaak niet wordt weggenomen. Het is belangrijk dit proces op tijd te stoppen.
In de meeste gevallen veroorzaken cysten geen klachten. In sommige gevallen kan de lever zo groot worden dat de lever drukt op andere organen. Hierdoor kunnen wel klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn, een opgezette buik, kortademigheid, misselijkheid en snelle verzadiging na het eten.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.
Wat merk je van een vetlever? Meestal geeft een vetlever geen klachten. Als je een lichte huid hebt, kan ook je huid geler worden (geelzucht). bij onderzoek kan je huisarts merken dat je lever groter is.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Een opgezette lever en (vage) buikpijn. Misselijkheid en braken. Verminderde eetlust. Onverklaarbaar gewichtsverlies.
Waar heb je pijn als je last van je lever hebt? Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Lever psyche
De leverenergie is gevoelig voor (psychische) stress: woede, verdriet, frustratie, boosheid en wrok bezorgen de lever extra werk door de productie (en vervolgens afbraak) van stresshormonen. Het niet uiten of onderdrukken van deze emoties is evenmin goed voor de lever.
Meestal leiden de vetophopingen samen met de ontsteking tot een vergrote lever. Dit geeft soms pijn of een vol gevoel rechtsboven in de buik. Leververvetting is in het beginstadium een omkeerbaar proces (Figuur 2B-C). De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen.
Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Dit zal diverse klachten kunnen opleveren zoals: Vermoeidheid. Pijnklachten zoals hoofdpijn en rugklachten.
Hepatomegalie is de medische term voor het vergroten, het merkbaar opzwellen van de lever. Een vergrote lever kent veel mogelijke oorzaken, waaronder overconsumptie van alcohol, congestief hartfalen, leukemie, en alle vormen van leverontsteking (hepatitis).
Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker. Goed om te weten: een bloedonderzoek geeft geen zekerheid of je wel of geen leverkanker hebt. Een hoger AFP dan normaal kán betekenen dat je leverkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Met een echografie kan de arts onderzoeken of je een of meer tumoren in je lever hebt. Heb je geelzucht, dan is met een echo te zien of je galwegen verstopt zijn.