Wat is het raw food-dieet? Raw foodies of crudivoren eten alleen voedingsmiddelen in hun natuurlijke 'rauwe' vorm. Dus zonder enige verhitting: geen koken of stomen, bakken, braden en grillen …
Het woord 'raw-foodisme' is afgeleid van de Engelstalige term 'raw food', wat 'rauw voedsel' betekent. Als Nederlandse benaming van dit principe wordt wel de term "rauwarisme" gebezigd, terwijl aanhangers van het principe zich wel "rauwariërs" noemen. In het Engels heten ze "Raw fooders", of "Raw foodists".
Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
De Gezondheidsraad commissie concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Rauwkost geeft bovendien een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.
Te veel rauwe groenten eten kan bij sommige mensen ook maagklachten veroorzaken . Rauwe spinazie en andere bladgroenten kunnen moeilijker te verteren zijn vanwege hun hoge vezelgehalte, maar ze koken kan ze gemakkelijker maken voor het spijsverteringsstelsel.
Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen.
Het raw food dieet ontmoedigt koken vanwege de overtuiging dat koken de natuurlijke enzymen in voedsel vernietigt . De voorstanders van het dieet geloven dat deze enzymen essentieel zijn voor de gezondheid en spijsvertering van de mens. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat de meeste enzymen uit elkaar vallen of van vorm veranderen.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
kannibalisme is als een dier zijn eigen soort een. zoals mens een mens of leeuw eet leeuw.
Pica komt vooral voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Precieze prevalentiecijfers ontbreken echter. Binnen de groep van individuen met een verstandelijke beperking wordt het voorkomen van pica geschat tussen 5,7% en 25,8% (Ashworth, Hirdes, & Martin, 2009).
Wat is het raw food-dieet? Raw foodies of crudivoren eten alleen voedingsmiddelen in hun natuurlijke 'rauwe' vorm. Dus zonder enige verhitting: geen koken of stomen, bakken, braden en grillen …
De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor de meeste rauwe voedingdiëten:
vers gemaakte vruchten- en groentesappen. geweekte en gekiemde bonen, andere peulvruchten en granen. rauwe noten en zaden. rauwe notenpasta's, zoals pindakaas en amandelpasta .
Sommige raw foodisten laten melk weg, die kort verhit wordt tijdens pasteurisatie. Dat betekent dat kaas, yoghurt en andere zuivelproducten ook uit de lijst zijn . En dierlijke eiwitten, waarvan sommige rauw gegeten kunnen worden (denk aan sushi of tartaar), kunnen op of van de lijst staan.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Rauwe voeding, zowel fruit als groente heeft veel voordelen. De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
De grootste zorg bij het eten van rauw (ongekookt of ongepasteuriseerd) voedsel is voedselvergiftiging . Pasteurisatie is een proces waarbij hitte wordt gebruikt om bacteriën in voedsel te vernietigen. Zonder dit kunnen bacteriën zoals salmonella, listeria en E. coli zich verspreiden en infecties veroorzaken.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Een veganist die een paar keer per jaar iets dierlijks eet wordt ook wel een flexanist genoemd.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.