Je kunt de wortels ook enkele minuten in een bakje met koud water leggen, zodat ze koud worden, of ze de avond van te voren al klaarmaken en in de koelkast bewaren.
Wortels: Wortels kunnen van tevoren worden geschild (als u ze in hun geheel roostert) of geschild en gehakt, geraspt of geraspt tot 3 tot 4 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Paprika's: Kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen, ontpit en ontpit.
Bewaren in een luchtdichte verpakking
Je kunt de wortels bereiden zoals je wilt, maar het beste is om de schil pas te verwijderen als je ze zo lang mogelijk wilt bewaren. Als je ze binnen een week of twee eet, kun je gerust de uiteinden eraf snijden en ze schillen, zodat je ze snel kunt bewaren.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Warm de wortelen op in de magnetron. Kan ook in een pannetje, dan misschien een eetlepel water of een extra klontje boter erbij, opdat ze niet aanbranden. Langzaam opwarmen. Warm ze op in een hete oven, 180 graden, ongeveer 3 minuten, controleer bij één gamba of hij heet genoeg is.
Om gekookte groenten op te warmen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en textuur, kunt u methoden als stomen, sauteren of magnetron met een beetje vocht overwegen. Vermijd langdurig verwarmen, omdat dit kan leiden tot overkoken. Voeg een scheutje water of bouillon toe voordat u het opwarmt om het vocht te behouden.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Heb je een restje gekookte worteltjes over? Dan kun je deze 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afsluitbaar bakje.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn. * Bewaar de toppen, indien aanwezig, voor worteltop salsa verde.
Cook's Illustrated zegt dat je "selderij (en wortel) stengels tot twee dagen van tevoren kunt bereiden ; het is niet nodig om ze in water te bewaren. Daarna zullen ze heel langzaam beginnen te bederven, of ze nu droog of nat worden bewaard."
Doe de gesneden wortels in een luchtdichte container (ik gebruikte een weckpot met brede opening, maar elke luchtdichte container die je hebt, is geschikt) en bedek de wortels met water. Doe het deksel stevig op de container en bewaar de wortels in de koelkast.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
Ten eerste kun je de rauwe groenten snijden en ze een dag of twee in de koelkast bewaren voordat je ze roostert. Doe ze in een bak, leg er een vochtige papieren handdoek overheen, doe er een deksel op en bewaar ze in de groentelade van je koelkast.
Je kunt wortels zowel rauw als warm eten. Geraspte rauwe wortel kun je met citroensap besprenkelen om verkleuring te voorkomen. Wortel is een veelzijdige groente die je aan bijna elk gerecht kunt toevoegen.
Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn. Of ga voor Italiaanse kruiden: succes gegarandeerd!
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Groenten kunnen een dag van tevoren worden klaargemaakt en in water in de koelkast worden bewaard. Als u ze een paar minuten voorkookt, kunt u ze ook een paar dagen van tevoren klaarmaken en in een zakje doen.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
Ze zijn het lekkerst als ze vers worden geserveerd, maar ze zijn ook erg lekker als ze worden opgewarmd. Laat ze afkoelen en bewaar ze maximaal 24 uur (daarna zijn ze niet meer zo lekker). Verwarm ze in een afgedekte pan op 175°C gedurende 20 minuten .
Gekookte wortels kun je twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.
Bewaar overgebleven gekookte wortels, afgedekt, in de koelkast. Ze blijven 4 tot 5 dagen goed. Je kunt ze ongeveer een minuut opwarmen in de magnetron of tot ze helemaal warm zijn .