Met huid en haar Ja, effe over die schil... de haartjes zien er niet zo smakelijk uit, maar de schil van een kiwi zit dus bómvol met vezels en vitamines, waardoor je 50% meer vezels binnenkrijgt dan als je de kiwi zonder schil zou eten, meldt RTL.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C.
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Pruimen kun je mét schil opeten. De ene pruim smaakt lekker zoet, maar andere soorten zijn zelfs zoetzuur tot zuur van smaak.
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
De schil is eetbaar , maar als je rauwe pruimen zonder schil wilt, dompel ze dan ongeveer 15 seconden in kokend water en dompel ze daarna direct onder in koud water. De schil zou er dan gemakkelijk af moeten gaan. Als je pruimen kookt, zijn ze daarna makkelijker te pellen.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Zespri Green kiwi's bevatten veel vitamineC en foliumzuur9. Eén studie heeft zelfs aangewezen dat de consumptie van twee kiwi's voor het slapengaan gedurende vier weken, de kwantiteit en kwaliteit van de slaap van volwassenen met slaapstoornissen merkbaar verbetert10.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
In kiwi's zitten enorm veel vitaminen C en anti-oxidanten. Vitamine C zorgt er voor dat je haar niet zo snel splitst en breekt. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine E, foliumzuur, zink, calcium en ijzer. Onontbeerlijk voor een gezonde haardos!
In de schil zitten inderdaad vaak iets meer vezels en vitaminen. Het belangrijkste voor je gezondheid is dat je minimaal twee porties fruit per dag eet. Kijk dus vooral wat je lekker of makkelijk vindt: met of zonder schil.'' Conclusie: het eten van de kiwischil kan in ieder geval geen kwaad.
Kiwi's passen binnen elk dieet
Doordat de kiwi maar 48kcal per 100 gram bevat en toch vol zit met al die eerdergenoemde gezonde stoffen, is het een vrucht die bijna in elk dieet past. Ook bevat een kiwi minder suiker dan bijvoorbeeld een appel of een banaan.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Schillen zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een van de meest voedzame delen van een plant zijn . Sommige soorten fruit en groenten hebben een taaie schil die moeilijk schoon te maken, moeilijk te verteren, bitter van smaak of gewoon oneetbaar kan zijn. Deze schillen kun je het beste verwijderen en niet eten.
Een volwassene kan 4 tot 6 verse pruimen per dag eten, afhankelijk van hoe groot de vruchten zijn . Kinderen mogen echter slechts 2 tot 3 pruimen per dag eten. U moet voorkomen dat u te veel pruimen in één keer eet. Omdat het rijk is aan organische zuren, kan overmatige consumptie van pruimen diarree of andere gastro-intestinale aandoeningen veroorzaken.
Het is misschien verrassend om te horen dat een portie kiwi meer vitamine C bevat dan een sinaasappel, en meer kalium dan een middelgrote banaan . Kiwi's bevatten 3-4 gram oplosbare vezels per portie, met gelijke delen oplosbare en onoplosbare vezels, wat zeldzaam is voor een vrucht.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De gele kiwi is een stuk zoeter en lijkt daardoor misschien een tikkeltje minder gezond. Maar daar is niks van waar: alle kiwi's zijn een gezonde keuze, maar gele kiwi's zijn toch nog nét wat gezonder. Er zit namelijk meer vitamine C in dan bij zijn groene broertje.