Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Kiwi : Het is een weinig bekend culinair feit dat de donzige buitenste laag van deze pittige, groene vrucht eetbaar is. De schil van een kiwi bevat drie keer zoveel vezels als het vruchtvlees.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
De schil van een avocado is niet eetbaar. Niet alleen omdat het heel erg hard is en slecht verteerbaar, maar ook omdat bij avocado de schil niet is meegenomen in de wet voor resten bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je een keer een stukje avocadoschil opeet.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
De schillen, schil en schillen van veel verse groenten en fruit zijn niet alleen veilig om te eten , maar bieden ook veel voedingsvoordelen. In plaats van de buitenste lagen van uw producten weg te gooien, kunt u overwegen ze aan uw dieet toe te voegen.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Appel . Interessant genoeg bevatten appelschillen meer vitaminen en vezels dan wat erin zit. Vezels zijn nuttig om de opbouw van cholesterol in uw bloedvaten te stoppen. Er is ook een antioxidant genaamd quercetine die uw hersenen en longen kan helpen beter te werken.
Pit- en steenfruit: Appels, peren, kersen, nectarines en abrikozen zijn simpele snacks. En je kunt ze meteen met schil eten. Koolrabi: De schil van koolrabi is delicaat en dun en hoeft niet verwijderd te worden.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
De schillen van citrusvruchten als sinaasappels, citroenen en grapefruits zijn eetbaar. Nou zult u dat misschien niet zo snel doen, maar ze zijn wel voor allerlei gerechten, hapjes en drankjes te gebruiken. Zowel geraspt, geschild, als in poedervorm.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Pruimen kun je mét schil opeten. De ene pruim smaakt lekker zoet, maar andere soorten zijn zelfs zoetzuur tot zuur van smaak.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
De schil smaakt wat bitter, maar is in principe ook eetbaar. Een rijpe papaya heeft een geel tot oranje schil.
Snijd de Galia meloen door en verwijder de pitjes. Je kunt de meloen uit de schil eten of het vruchtvlees van de schil af snijden.