Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Leren hoe je een bevroren biefstuk kookt is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je begint met een heet kookoppervlak bekleed met olie. Schroei de biefstuk een paar minuten aan elke kant dicht voordat je hem in de oven op 275 graden legt om hem te laten garen tot het gewenste gaarheidsniveau .
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
De meeste steaks kun je bevroren bereiden . Over het algemeen zijn dikke steaks wat vergevingsgezinder omdat ze niet zo snel te gaar worden. Steaks van gemiddelde dikte zijn nog steeds geweldig als ze rechtstreeks uit de vriezer worden bereid, je moet alleen op de klok en gaarheid letten om te voorkomen dat je dat heerlijke vlees te gaar kookt.
Je kunt nog steeds heerlijke steaks hebben met een licht bevroren midden en een iets langere kooktijd. Real Simple zegt dat je een steak kunt ontdooien met een ziplockzakje dat je een half uur in een koudwaterbad hebt gedompeld . Het midden van de steak kan nog wat stijf zijn, maar dat is helemaal prima.
In een perfecte wereld zou je ontdooien in de koelkast met zout en peper op een rek, zodat het zout kan indringen en de buitenkant van de biefstuk kan drogen . In een spoedklusje, als de biefstuk geen vorst heeft, kun je hem 5-10 minuten op het aanrecht laten liggen, net lang genoeg om een beetje vocht op het oppervlak te krijgen. Dan kun je hem kruiden, in een zak doen en koken.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Smeer de helft van de boter op de bovenkant van de bevroren biefstuk. Strooi de helft van de worcestersaus, de helft van de vleesvermalser, de helft van de knoflook, zout en peper over de boter. Leg de biefstuk in een braadslede. Grill in de voorverwarmde oven gedurende 6 tot 8 minuten .
Het is belangrijk om de steaks te kruiden na het dichtschroeien, omdat het zout en de peper niet aan het bevroren vlees blijven plakken . Omdat koosjer zout beter aan voedsel hecht en sneller oplost dan keukenzout, is het een must voor het kruiden met deze kookmethode.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
De volgende keer dat u een bevroren biefstuk of varkensgebraad uit de vriezer haalt, giet u er een beetje azijn overheen, dekt u het af en laat u het staan . Of het nu een entrecote of ribeye is, deze truc werkt echt! Azijn helpt niet alleen om bevroren vlees sneller te laten ontdooien, maar maakt het ook malser.
Haal uw steak gewoon uit de verpakking, leg hem op een bord om eventuele vloeistof op te vangen en laat hem ontdooien in uw koelkast . Voor de beste smaak raden we u aan uw steaks direct na het ontdooien te koken.
Het klinkt misschien als het laatste wat je wilt doen met een goede biefstuk, maar het blijkt dat het grillen van bevroren biefstukken misschien wel de beste manier is om ze te bereiden . Dit komt omdat het invriezen van de biefstuk daadwerkelijk helpt om te voorkomen dat deze te gaar wordt. Wanneer je een bevroren biefstuk op directe hitte schroeit, wordt alleen het oppervlak gekarameliseerd.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.
tip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Sudderen in een beetje vloeistof of bouillon is een geweldige manier om het vlees malser te maken. Zuur kan hier ook je vriend zijn. Een beetje azijn en citroensap in de vloeistof kan je helpen om het vlees malser te maken.
Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Niet doen: voedsel op het aanrecht laten ontdooien
Alle voedingsmiddelen die kunnen bederven, zoals rauw of gekookt vlees, gevogelte en eieren, moeten ontdooid worden bij veilige temperaturen. Wanneer bevroren voedsel warmer wordt dan 40 graden of langer dan 2 uur op kamertemperatuur is, bevindt het zich in de gevarenzone waar bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Sommige voedingsmiddelen kunnen echter niet bevroren worden gekookt en moeten volledig worden ontdooid voor gebruik. Dit is vaak het geval bij grote stukken vlees of gevogelte waarbij het onwaarschijnlijk is dat het voedsel zijn essentiële kerntemperatuur bereikt tijdens het kookproces. Dit verhoogt het risico dat schadelijke bacteriën het voedsel besmetten .
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.