Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen. Noten, pinda's, sesamzaad en zonnebloempitten. Karnemelk, yoghurt (met bifidus), vers vruchtensap met vruchtvlees.
Druiven & Rozijnen
Rozijnen bevatten na het drogen zoveel wateroplosbare vezels dat ze een positief effect kunnen hebben op je spijsvertering en je ontlasting door je maag en darmen kunnen helpen verplaatsen. Maar ook hier gaat het, net als bij al het andere fruit, om de hoeveelheid.
fruit zoals rode bessen, kiwi's, sinaasappels of gedroogde vijgen. noten.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Als u te veel gedroogde abrikozen eet, kan dit gasvorming, buikkrampen, een opgeblazen gevoel of diarree veroorzaken . Dit komt door de Rechana (laxerende) eigenschap.
Helpt bij de spijsvertering: Gedroogde abrikozen bevatten veel voedingsvezels, die kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie en het bevorderen van regelmatige stoelgang. Ze bevatten ook sorbitol, een natuurlijk laxeermiddel, dat kan helpen bij het verlichten van constipatie .
Gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen, abrikozen en rozijnen , zijn een andere geweldige bron van voedingsvezels die constipatie verlichten. "Pruimen zijn in het bijzonder geweldig omdat ze niet alleen veel vezels bevatten, maar ook sorbitol, wat een natuurlijk laxeermiddel is," zegt Prather.
De meeste gedroogde vruchten zitten vol met vezels en hebben laxerende eigenschappen , wat zorgt voor meer volume in de ontlasting en een betere stoelgang, en helpt bij het verhelpen van constipatie. Volgens experts hebben gedroogde vruchten een warme potentie en moeten ze met mate worden geconsumeerd om ervoor te zorgen dat het de stofwisseling niet beïnvloedt.
Abrikozen bevatten de antioxidant bètacaroteen, die in verband is gebracht met een verbeterde hersenfunctie, een versterkte immuungezondheid en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Pruimen hebben een laxerend effect en kunnen de frequentie en consistentie van uw ontlasting verbeteren.
Gedroogde abrikozen bevatten ook meer kalium, ijzer en calcium. Maar ze bevatten ook veel meer calorieën en suiker . En ze verliezen het grootste deel van hun vitamine A en C tijdens het droogproces.
Vanwege hun hoge vezelgehalte zijn gedroogde abrikozen goed voor je spijsverteringsstelsel. Aan de andere kant kan het eten van te veel abrikozen het tegenovergestelde effect hebben, wat leidt tot gas, diarree en een opgeblazen gevoel . Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel.
Te veel gedroogd fruit kan bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. "Vanwege het hoge vezelgehalte en bepaalde natuurlijke suikeralcoholen kunnen sommige gedroogde vruchten maag- en darmklachten veroorzaken door een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree ," zegt Shapiro.
Pistachenoten
Pistachenoten zijn een ander droog fruit dat niet gebaat is bij weken. Deze noten bevatten van nature minder fytinezuur, wat betekent dat hun voedingsstoffen direct beschikbaar zijn zonder weken. Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten, en hun knapperige textuur is een belangrijk onderdeel van hun aantrekkingskracht.
Hoewel gedroogd fruit rijk is aan voedingsstoffen, bevat het ook veel calorieën. Overconsumptie kan leiden tot overtollige calorieën, wat kan leiden tot ongewenste gewichtstoename . Het is gemakkelijk om portiegroottes te vergeten, vooral als ze zo klein en zo lekker zijn. Let op uw dagelijkse calorie-inname om te voorkomen dat u extra kilo's aankomt.
Uiteraard tellen gedroogde abrikozen als een van uw vijf per dag. De aanbevolen portie is 30 gram ( 3 of 4 abrikozen) . Alle gedroogde vruchten bevatten dezelfde voedingskwaliteiten als het originele verse fruit. Sterker nog, gewicht voor gewicht bevat de gedroogde vorm meer antioxidanten, mineralen en vezels dan het rauwe origineel.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: Er is niet genoeg bekend over het gebruik van abrikoos als medicijn tijdens zwangerschap en borstvoeding . Blijf aan de veilige kant en vermijd het gebruik.
Fruit zoals gedroogde abrikozen, pruimen en rozijnen blijven zes maanden goed in de voorraadkast. Na opening kunt u ze goed afgesloten in de koelkast bewaren om de kwaliteit nog zes maanden te behouden, of ze een maand invriezen.
Gedroogde abrikoos heeft een anti-cholesterol effect; porties gedroogde abrikozen kunnen het slechte cholesterol verlagen . Daarnaast zijn gedroogde abrikozen een beschermend dieet tegen hart- en vaatziekten. Onderzoek toonde aan dat een hoog vezelgehalte in gedroogde abrikozen helpt het cholesterol te verlagen en het spijsverteringsproces te bevorderen.
1. ** Gesuikerde gedroogde vruchten **: Fruitsoorten zoals gekonfijte of met suiker bedekte varianten kunnen de suikerinname verhogen, wat een negatief effect kan hebben op het cholesterolgehalte. 2. **Gezouten of geroosterde noten**: Deze kunnen veel natrium bevatten, wat kan bijdragen aan een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hartziekten.
Abrikozen zijn ook een goede bron van flavonoïden, een antioxidant die helpt beschermen tegen ontstekingen en ontstekingsziekten, en die uw risico op obesitas, diabetes en hartziekten vermindert . De belangrijkste flavonoïden in abrikozen zijn catechine, quercetine en chlorogeenzuur.
Als u op uw suikerinname let, overweeg dan alternatieven voor rozijnen, zoals: Gedroogde abrikozen : Deze bevatten minder suiker en calorieën en zijn een betere bron van ijzer en vezels. Pruimen: Deze bevatten minder suiker en calorieën dan rozijnen, zijn rijker aan vezels en vormen minder risico door pesticiden.
Zoals bekend zijn gedroogde pruimen een ideaal middel tegen obstipatie. Uit onderzoek blijkt dat tien gedroogde pruimen per dag (50 gram) beter werken dan een laxeermiddel.
Eén kopje gedroogde abrikozen voorziet in 94% van de dagelijkse behoefte van uw lichaam aan vitamine A en 19% van het ijzer. Gedroogde abrikozen bevatten ook kalium en antioxidanten en staan erom bekend dat ze het cholesterol verlagen en de spijsvertering verbeteren . Gedroogde abrikozen zijn vetvrij, caloriearm en hebben een hoge smaak!