1. Gebruik regionale olie. In Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie.
In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt. Producten met duurzame palmolie kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk.
Volgens voedingsexperts van Harvard is palmolie duidelijk beter dan bakvet met veel transvet en waarschijnlijk een betere keuze dan boter. Maar plantaardige oliën die van nature vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, zoals olijfolie en koolzaadolie, zouden nog steeds uw eerste keuze moeten zijn.
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
Kokosolie is geweldig voor het toevoegen van smaak, bakken en lichter koken, terwijl palmolie een betere keuze is voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren . De keuze tussen kokosolie en palmolie gaat niet alleen over smaak; het gaat over het kiezen van het juiste gereedschap voor de klus in uw keuken.
Samengevat geven deze resultaten aan dat palmolie , een sterk verzadigde vorm van plantaardige olie, disfunctie van het leverlipidenmetabolisme kan veroorzaken voordat het de serumlipidenniveaus beïnvloedt. Aan de andere kant werd aangetoond dat zonnebloemolie, een sterk onverzadigde plantaardige olie, goed wordt gemetaboliseerd in de lever.
Palmolie wordt niet als gezond beschouwd in vergelijking met pindaolie omdat palmolie 52% verzadigd vet bevat, vergeleken met 18% pinda. Het enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van pindaolie is 49%, vergeleken met palmolie 11%.
Kokosnootolie wordt gewonnen uit de pitten van volwassen kokosnoten. Het wordt gezien als een duurzamer alternatief voor palmolie vanwege verschillende factoren.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Er is geen veilige olie, maar alleen veiligere olie. Palmolie bevat een zeer hoog percentage verzadigde vetzuren, die het niveau van slechte cholesterol in het bloed kunnen verhogen . Dus het beperken van de inname van palmolie is een goed idee. Dan hangt het niveau van slechte cholesterol ook af van andere factoren, zoals de mate van fysieke activiteit.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Het Voedingscentrum zegt daarover: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie is gezonder en voedzamer
Wat is gezonder: kokosolie of olijfolie? De duidelijke winnaar in deze matchup is olijfolie. Dat komt omdat het rijk is aan goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten) en laag in slechte vetten (verzadigde vetten). Kokosolie bevat 80 tot 90 procent verzadigd vet.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
De meeste oliesoorten hebben een hoog gehalte aan gezonde onverzadigde vetten en bevatten slechts weinig van het minder gezonde verzadigde vet. Bij palmolie is het omgekeerd. Ongeveer de helft van het vet is verzadigd vet. Ter vergelijking, bij olijfolie of zonnebloemolie ligt het percentage verzadigvet op 11-15.
"Plantaardige vetten zijn niet slecht voor je gezondheid, wel integendeel. De meeste plantaardige vetten zijn onverzadigde vetten, die juist heel goed zijn voor je lichaam omdat ze de kans op hart- en vaatziektes verlagen. De uitzondering daarop zijn kokosolie, cacao-boter en palmolie."
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Het is de aanwezigheid van tocoferolen en tocotrienolen in palmolie die zorgen voor een betere oxidatieve stabiliteit tijdens het frituren. Op basis van deze observaties komt palmolie in deze vergelijking naar voren als de stabielere olie voor frituren en is veel veiliger voor herhaaldelijk frituren met minder potentieel om giftige stoffen voor mensen te produceren .