Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Nadeel van smoothies
Alles wat je drinkt, komt sneller in je maag terecht dan wat je eet. Dit betekent dat je lichaam minder moeite moet doen om het te verteren. Als gevolg daarvan heb je een minder verzadigd gevoel, wat kan leiden tot meer snacken later op de dag.
Suiker in fruitsmoothies
Een fruitsmoothie bevat suiker. Het gaat hier om de suiker die van nature aanwezig is in de vruchten die je pureert. Hoe meer vruchten je toevoegt aan je smoothie, hoe meer suiker deze bevat. Sommige smoothies bevatten evenveel suiker als een glas frisdrank.
Af en toe een smoothie drinken, zal je geen problemen bezorgen. Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Drink je daarentegen dagelijks een smoothie die boordevol suiker zit, dan kan dat op termijn leiden tot overmatige suikerinname, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat de voedingswaarde van een smoothie wordt bepaald door de ingrediënten die worden gebruikt. Sommige recepten bevatten buitensporige hoeveelheden toegevoegde of natuurlijke suikers die kunnen bijdragen aan carixes (ook wel gaatjes genoemd), diabetes en obesitas (Palacios et al., 2009).
Het 21-Day Smoothie Diet is een dieetplan van 3 weken waarbij twee maaltijden per dag worden vervangen door smoothies . Het programma beweert de immuniteit te verbeteren, het energieniveau te verhogen, de gezondheid van de huid en darmen te verbeteren en snel gewichtsverlies te bevorderen.
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het drinken van smoothies. Ze verhogen de vezelinname, dragen bij aan onze dagelijkse behoefte van 5 stuks fruit en groente, verhogen onze vitamine C-spiegels en kunnen helpen bij aandoeningen zoals hoge bloeddruk .
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
De vezels helpen de snelheid te vertragen waarmee fructose in je bloedbaan wordt opgenomen en kunnen je helpen om je langer vol te voelen. Daarom is het beter om heel fruit te eten , in plaats van fruit in de vorm van sap of een smoothie.
Hoewel blenden door de vezels minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan juicen, kan het toch voor een bloedsuikerpiek zorgen door de hoeveelheid fruit in de smoothie. Omdat er wat vezels verloren gaan bij het mixen, zullen suikers sneller worden verwerkt.
Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam. Hak de gember dus eerst fijn voor je 'm in de blender gooit.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Een goede ontbijt smoothie zit boordevol vitaminen, vezels, gezonde vetten en eiwitten, mede door al het groente en fruit dat erin zit. Dit maakt een heerlijke smoothie perfect om te drinken aan het begin van je dag. Zo ga je zeker goed van start!
5 A Day in sappen en smoothies
Ongezoete 100% vruchtensappen, groentesappen en smoothies kunnen alleen maar tellen als maximaal 1 portie van uw 5 A Day . Bijvoorbeeld, als u 2 glazen vruchtensap en een smoothie op 1 dag drinkt, telt dat nog steeds als 1 portie.
Ook al zit een smoothie boordevol gezonde ingrediënten, toch kan het ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stijgt als de porties te groot zijn of als de ingrediënten niet met de juiste mix of verhouding zijn gemaakt .
Ze bevatten veel vezels, weinig suiker en slechts 32 calorieën per 100 gram [1]. Een gezonde aardbeien smoothie is daarom een geweldige keuze als je vet wilt verliezen. Samenvatting: Aardbei smoothies bieden een hoop gezondheidsvoordelen (omdat ze veel voedingsstoffen bevatten).
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
"We waren echt verrast om te zien hoe snel het toevoegen van een enkele banaan het flavanolengehalte in de smoothie en de flavanolengehaltes die in het lichaam worden opgenomen, verlaagde . Dit benadrukt hoe voedselbereiding en -combinaties de absorptie van voedingscomponenten in voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden."
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
Als je een snel en gezond ontbijt wilt, zijn smoothies een geweldige optie . Of je het nu fruitig houdt of wat bladgroen toevoegt voor een voedingsboost, smoothies zijn veelzijdig en heerlijk.
Bessen zoals aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen zitten boordevol vitaminen, antioxidanten en vezels. Een bessensmoothie drinken is een gemakkelijke en heerlijke manier om deze voedingsstoffen in uw dieet op te nemen .
Ja, smoothies kunnen worden gegeten voor ontbijt, lunch of diner . Ze kunnen een handige en gezonde optie zijn voor elke maaltijd van de dag. Smoothies kunnen worden gemaakt met verschillende ingrediënten, zoals fruit, groenten, noten, zaden en zuivel- of niet-zuivelmelk, om een uitgebalanceerde en voedzame maaltijd te bieden.