Mensen met een cacao–allergie krijgen van alle producten waar cacao in verwerkt zit een allergische reactie, gaande van huiduitslag, jeuk, hoofdpijn tot ademhalingsproblemen. Deze reacties treden meestal binnen enkele minuten, maar soms pas twee uur na het eten van cacao op.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Maag- en darmklachten zijn het voornaamste symptoom bij histamine-intolerantie, maar het kan in verschillende vormen verschijnen. Misselijkheid, diarree, buikpijn, krampen en winderigheid komen vaak voor. Ze treden gewoonlijk een tijdje na het eten op.
Klachten hangen af van waar histamine vrijkomt. Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Als je klachten komen door een voedsel-allergie, krijg je vaak ook andere klachten. Bijvoorbeeld: mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, loopneus, hese stem, dikker worden van tong en keel. huid: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem.
Zo zien de meeste jeukende bultjes er uit: Lichtroze, rode tot paarsrode verdikte stippen op de huid, afhankelijk van de oorzaak kan je een blekere cirkel in de midden zien. Mini rode puistjes met kleine witte puskoppen. Verdikte ongekleurde jeukende bultjes.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
Dieetveranderingen: Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, chocolade en suiker, kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen de symptomen te verminderen.
Hoewel cacao en chocolade nauwelijks histamine bevatten, blokkeren andere stoffen in deze producten de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed histamine-intolerante personen chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao.
Je kan voor alles allergisch zijn, dus ook voor chocolade! Vaak ben je dan gevoelig voor cacao (histamine, nikkel) of voor een of meerdere ingrediënten in chocolade zoals melk, noten, gluten. Cacao-allergie komt zelden voor, het bestaat wel.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
De histamine zorgt voor een lokale immuunreactie en infectie in de darm, die pijn en darmklachten kan geven. Bij gezonde mensen reageert het immuunsysteem echter niet zo op voedingsmiddelen.
De kleur van je poep ontstaat voornamelijk door een vloeistof genaamd gal, die je lever maakt. Gal speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en geeft je poep normaal gesproken zijn bruine kleur. Als voedsel door je spijsverteringskanaal gaat, mengt het zich met gal. Dat zorgt voor de bruine kleur van ontlasting.
Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Het teveel aan histamine zorgt voor symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en overproductie van vocht. Dit zorgt voor klachten zoals niezen, loopneus, verstopte neus en rode, tranende ogen.
Klachten treden op na het consumeren van voedsel met een hoog histamine gehalte, vaak in de eerste twee uur na de maaltijd. De klachten kunnen 12 uur lang, of zelfs langer, aanhouden.