Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Roer er wat neutrale olie door
Als je helemaal tot de bodem van een pot zit en de notenboter droog en kruimelig is (je hebt hem toch niet ondersteboven bewaard?), kun je hem het beste wat leven geven door er wat olie aan toe te voegen. Doe er gewoon een paar druppels neutrale olie (zoals koolzaadolie of pindakaas) bij en roer tot alles is opgenomen.
Omdat olie en water niet mengen en pindakaas een hoog oliegehalte heeft, is er niet veel ruimte in het mengsel over voor water , legt Live Science uit. Dit kan leiden tot van nature droge pindakaas, die sneller uitdroogt vanwege het beperkte watergehalte.
Als je alleen pindakaas gebruikt, is hitte de sleutel. Pindakaas bevat van nature veel vet, maar dat vet is bijna vast bij kamertemperatuur. Om het zacht te maken, heb je wat hitte nodig. In mijn geval verwarmde ik twee eetlepels in een hittebestendige kom en roerde toen als een gek .
De truc is om het te mengen met iets anders, zoals melkpoeder , havermout , poedersuiker .
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Het toepassen van warmte is de makkelijkste manier om pindakaas te verdunnen, maar als je pindakaas er nog korrelig uitziet of zo dik is dat het snel verbrandt, kan een beetje vloeistof helpen. Probeer een paar druppels water toe te voegen terwijl je de pindakaas verwarmt, en voeg langzaam meer toe totdat de boter de juiste consistentie heeft .
Mengmethode
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om . De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt.
In 100% pindakaas zit geen palmvet. Palmvet staat vanwege de impact op het milieu in een kwaad daglicht. Omdat er geen palmvet in 100% pindkaas zit, is hij duurzamer. Daardoor ontstaat wel vaak een laagje olie bovenop de 100% pindakaas in het potje.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden.
Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren. Dan blijft-ie namelijk langer houdbaar en zo loop je geen risico om het te verspillen. Als je 100% natuurlijke pindakaas eet, dan is het verstandig om 'm gekoeld te bewaren.
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Zodra je pindakaas in de pan is afgemeten, zet je de pan op het fornuis en zet je de brander laag. Verwarm de pindakaas geleidelijk om te voorkomen dat het een verbrande smaak krijgt. Roer voortdurend. Roer voorzichtig met een lepel terwijl de pindakaas langzaam opwarmt.
Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Door pindakaas te kloppen krijgt het een gesmolten consistentie zonder extra hitte toe te voegen, voor momenten waarop je dunnere en meer vloeibare pindakaas op kamertemperatuur wilt hebben. Een andere optie is om het op het fornuis te smelten. Voeg je pindakaas toe aan de pan en roer tot het gesmolten is, op een zeer lage temperatuur.
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig , totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.
Voor het beste resultaat raden we aan om pindakaas op basis van pinda's te gebruiken. We begonnen met het 30 seconden in de magnetron zetten van de pindakaas en roerden tussendoor tot het gesmolten was . Als je pindakaas te lang in de magnetron staat, kan het verbranden. Daarom raden we aan om te beginnen met 30 seconden.
De Upside Down Methode: Bewaar een pot natuurlijke pindakaas ondersteboven gedurende één tot drie dagen, schud dan 20 seconden voordat u hem opent . Blijkbaar zorgt het ondersteboven bewaren van de pot ervoor dat de olie weer omhoog komt door de pindakaas en zichzelf mengt.
Laag watergehalte. Pindakaas zit tjokvol eiwitten, 26,1% in onze Naturel pindakaas en zelfs 31% in onze Sport pindakaas. Eiwit heeft de neiging om vocht op te nemen door middel van osmotische druk, waardoor het veel van het speeksel in je mond absorbeert.
Als je pindakaas niet glad en vloeibaar genoeg wordt, mix of verwerk je hem niet lang genoeg . Ik heb altijd een keukenmachine gebruikt met ongezouten (ongekruide) droge geroosterde pinda's en krijg ultragladde pindakaas, die ik in de koelkast bewaar.
Spoel de rauwe ongepelde pinda's grondig af in water. Doe het water, zout, kruiden en pinda's in een grote soeppan en breng aan de kook: Dek af en zet het vuur laag genoeg om het zachtjes te laten koken. Kook 2 tot 3 uur of langer (sommigen koken hun pinda's de hele dag), totdat de pinda's de gewenste zachtheid hebben bereikt.
Wanneer je een lepel pindakaas in je mond stopt, wordt het steeds dikker, plakkeriger en moeilijker om door te slikken. Waarom? De eiwitten in pindakaas absorberen water en zwellen op .