Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Niet alleen zitten ze vol vitaminen en mineralen, maar zijn ze ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, vezels en een bron van kalium en folaat. De combinatie van de eigenschappen van de kiwi werkt in het lichaam om aanzienlijke gezondheidsvoordelen te leveren.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Net zoals andere voedingsmiddelen zoals zure kersen en zomerfruit, bevatten kiwi's serotonine, antioxidanten en vitamines zoals foliumzuur en vitamine B. Deze stoffen spelen een neurobiologische rol bij het slaapproces.
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
Het eten van kiwi's bleek de maagdarmstoornissen te verlichten, vooral in het geval van klachten en pijn aan de maag. De meeste proefpersonen hadden last van constipatie. De kiwi heeft zoetzuur vruchtvlees onder een eetbaar, vezelig omhulsel.
Ze helpen de ruwe, droge huid te herstellen
Bovendien vermindert het zelfherstellende vermogen van de huid met de leeftijd waardoor wondjes langzamer genezen. De vitamine C in Zespri kiwi's verhoogt het zelfherstellende vermogen van de huid en voorkomt ruwe, droge huid.
Voor pruimen was een opgeblazen gevoel de meest voorkomende klacht van patiënten met 36%, gevolgd door gas met 18% en buikpijn met 18%. Maar voor kiwi's klaagde slechts 11% van de patiënten over een opgeblazen gevoel en geen enkele patiënt meldde gas of buikpijn .
Een snelle kiwi-appelsmoothie is geweldig als ontbijt of als gezonde snack . Als je zin hebt om te pronken met je paasbrunch, waarom maak je dan niet een grote portie en trakteer je je familie op een glas vol vitaminen?
Bestrijd maagproblemen met Zespri Green kiwi's
Waar wacht je nog op? Eet dagelijks twee Zespri Green kiwi's om constipatie te bestrijden en je spijsvertering te bevorderen.
Zowel de gele als de groene variëteiten bevatten een groot aantal antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, polyfenolen en flavonoïden. Nog een eigenschap van kiwi's en dus nog een goede reden om ze in je dagelijkse routine op te nemen!
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Goed voor de ogen. De stoffen luteïne en zeaxanthine zijn talrijk aanwezig in de kiwi. Ze behoren tot de categorie 'carotenen'. Ze werken als een soort antioxidanten in de ogen, waardoor we beschermd worden tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling.