Algemene tips Dat komt onder andere doordat droog eten niet goed bij je smaakpapillen kan komen. Om beter te kunnen proeven, kun je je mond op allerlei manieren vochtig houden, bijvoorbeeld door kleine slokjes water te drinken, op een zuurtje of een ijsklontje te sabbelen of door op kauwgum te kauwen.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Blijf daarom alle voedingsmiddelen uitproberen. Breng afwisseling aan in de verschillende smaken. Wissel zoete, zoute, zure en bittere voedingsmiddelen met elkaar af. Om het smaakverlies te compenseren kunt u extra suiker, zout en kruiden gebruiken.
Als sterke smaken tegenstaan is het goed om gebruik te maken van producten met een weinig uitgesproken smaak, bijvoorbeeld: Broodmaaltijd: (wit)brood, beschuit, crackers, pap, jonge (smeer)kaas, gekookt ei, kipfilet bij de broodmaaltijd.
Reuk- en smaakverlies ontstaat o.a. door: een kwetsuur aan het hoofd, chronische ontstekingen, ontsteking aan de bovenste luchtwegen en COVID-19. Oorzaak van een smaakstoornis kan ook te maken hebben met schade aan de aangezichtszenuw of de smaakpapillen.
Ageusia kan worden veroorzaakt door infecties, bepaalde medicijnen, voedingstekorten of andere factoren . Verlies van smaakzin is ook een mogelijk symptoom van COVID-19. In de meeste gevallen kan het behandelen van de onderliggende oorzaak van ageusia uw smaak herstellen.
Smaakverlies is een veelvoorkomende klacht met mogelijk ernstige gevolgen. Geïsoleerd smaakverlies kan ontstaan door beschadiging van de chorda tympani of de smaakpapillen. Oorzaken voor smaakverlies als medicatiegebruik en chronische otitis media zijn te verhelpen. Meestal zijn de behandelopties echter beperkt.
Bij een vieze smaak in de mond kunt u zuigen op pepermuntjes of snoepjes of kauwen op kauwgom. Als uw slijmvliezen niet gevoelig zijn, kunt u wat meer zout, kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sambal, wasabi, marinades, jus of sauzen gebruiken om uw voeding smakelijker te maken.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Een aantal medicijnen heeft verandering van smaak en reuk als bijwerking. Dat zijn onder meer antibiotica, anti-epileptica, antidepressiva, antihistamines, decongestiva, antihypertensiva, hartmedicatie en lipideverlagende middelen.
Driekwart van de covid-19-patiënten met reukverlies heeft het reukvermogen na 30 dagen weer terug. Na 90 dagen is 90% van de patiënten hersteld. Voor herstel van smaakverlies gelden vergelijkbare herstelperiodes. Dat meldt een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in The BMJ (2022; 378:e069503).
Het ruiken van pindakaas, pepermunt en andere sterke geuren kan helpen om uw hersenen opnieuw te trainen en uw reukvermogen te herstellen.
De smaakpapillen worden ieder 7 á 10 dagen vernieuwd. Als de tong wordt beschadigd, bijvoorbeeld door te heet eten of drinken, dan duurt de smaakstoornis meestal niet langer dan 10 dagen, dan zijn de beschadigde smaakpapillen vervangen door nieuwe smaakpapillen.
Een totaal verlies van smaakvermogen noemen we ageusie (men proeft niet meer). Dit kan ook aangeboren zijn. Een verminderd smaakvermogen noemen we hypogeusie. Het is ook mogelijk om een perceptie van smaak te krijgen zonder stimulus van buitenaf, ook wel fantogeusie genoemd.
De meest voorkomende oorzaak voor een bittere of vieze smaak in de mond is een slechte mondhygiëne. Dagelijks komen er via verschillende wegen bacteriën terecht in uw mond. Denk aan wat u eet en drinkt, maar ook de lucht die u inademt of de bacteriën op uw handen.
Een metaalsmaak (fantogeusie) kan je verminderen door onder andere geen voeding of drank uit blik te eten of door te kiezen voor plastic bestek. Een constante vieze smaak in de mond kan je proberen te maskeren (verhullen) door je mond regelmatig te spoelen en munt te gebruiken.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je minder trek kunt hebben, denk aan: verandering van smaak- en geurwaarneming, medicijngebruik, ziekte, weinig beweging, je alleen voelen en moe zijn.
Bovendien kan smaakverlies en smaakverandering opnieuw optreden in de periode van herstel wanneer er sprake is van koorts zoals griep, longontsteking en infecties.
Terminologie van smaakstoornissen
Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Er kan sprake zijn van een afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Ook kunnen alledaagse smaken anders worden waargenomen of is er continu een abnormale of vieze smaaksensatie, zonder dat er een smaakstof wordt ingenomen.
Voeg sterke smaken toe: Smaakrijke ingrediënten zoals munt, gember, azijn, knoflook of ui zijn mogelijk nog steeds waarneembaar als uw smaak- en reukzin is afgestompt. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen kan een explosie van smaak toevoegen aan maaltijden die anders flauw smaken.
Dat komt doordat je smaakpapillen voortdurend veranderen. Ze sterven immers af en regenereren om de paar weken, soms zelfs vaker door hun kwetsbare positie in de mond. Lees: elke keer dat je je tong verbrandt of ze een beetje afbrokkelt, dood je smaakpapillen.
Een vitaminetekort is één van de mogelijke redenen voor een metaalsmaak in je mond. Een ernstig tekort aan vitamine B-12 kan het centrale zenuwstelsel aantasten, waardoor de manier waarop je smaak waarneemt verandert en je een vreemde metaalsmaak kunt hebben.
Reuk- en smaakverlies, maar geen corona
Dit is vaak het gevolg van verkoudheid en griep. Dit gaat vaak gepaard met minder proeven en hierdoor minder eten en drinken. In de meeste gevallen herstelt de reuk en de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid verdwenen en de neus niet meer verstopt is.
Met een neusspray of neusdruppels kan je de neus ontzwellen. Daarna komt de reukzin vaak terug. Het reukverlies gaat ook vaak op en af: nu eens wat meer, dan weer wat minder.