Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Hoe zou een gezond voedingspatroon voor artrose in het dagelijks leven eruit kunnen zien? U zou voor het ontbijt vers fruit en een salade met wat volkoren brood kunnen eten, maar meng dan geen yoghurt met het fruit. Tijdens de lunch, kunt u, in tegenstelling tot het traditionele lunchmenu, rauw eten proberen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose verandert het kraakbeen.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose.
Duivelsklauw thee
Kruiden van duivelsklauw kunnen ook gebruikt worden om ontstekingsremmende thee te maken. Ontzurende kruidenthee stimuleert de afvoer van zuren via de urine, wat goed is in geval van artrose. Op die manier zou men het dus ook een thee tegen artrose kunnen noemen.
Melk, kaas en yoghurt zijn goede voedingsbronnen, maar ze bevatten een proteïne die weefsels rond uw gewrichten kan irriteren . Voedingsmiddelen die u kunt overwegen als niet-inflammatoire vervangers zijn spinazie, notenboter, tofu, bonen, linzen en quinoa.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
Vaak ontstaan deze klachten door trauma of overmatige belasting. Artrose klachten manifesteren zich doorgaans door stijfheid en zeurende pijn in en rondom het gewricht. In sommige gevallen kan er een ontsteking ontstaan, waardoor het gewricht warm aanvoelt.
Chocolade en artritis
Regelmatige consumptie van fytochemicaliën kan de ernst van de symptomen die gepaard gaan met chronische ziekten verminderen. De sleutel is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog cacaogehalte, idealiter 70 procent of hoger.
Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose? Zonnebloemolie, margarine en pinda's. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren. Bij een overmaat van dit vetzuur in uw lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd.
Walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten, paranoten… allemaal hebben ze goede eigenschappen in verband met je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op hart- en bloedvaten, cholesterol en artrose.
Groenten, vruchten en kruiden bij artrose
Groenten en vruchten kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten. Denk hierbij aan rauwe knoflook, uien, broccoli, rode bieten, pompoen, verse peulvruchten, groene kool, avocado, etc.
Eiwitrijke voeding zoals kwark, yoghurt en bananen is essentieel voor spierherstel. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren, te vinden in vis en noten, ontstekingsremmend en kunnen ze spierpijn verminderen.
Met name oudere mensen hebben last van artrose. Maar ook bij jongeren en overbelaste sporters komt artrose voor. Bijvoorbeeld als iemand na een blessure te snel een geïrriteerd gewricht belast. In dat soort gevallen treedt versneld artrose op.
Ook is de inname van Whey eiwitten nuttig, zeker in combinatie met krachttraining leidt dit tot meer toename van spiervolume en daardoor tot minder gewrichtsklachten. Voedingsmiddelen van goede eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld: mager wit vlees/kip/vis, kwark.