Aardbeien zijn sappig, zoet en heuse vitaminebommetjes. Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
De hele aardbei, inclusief de steel, bladeren, vruchtvlees en natuurlijk de zaden, is veilig om te eten . Je vermindert niet alleen je totale voedselverspilling door aardbeientoppen te eten, maar je doet ook je lichaam goed.
Normaal gesproken zou je de aardbei waarschijnlijk op een snijplank leggen en het groen en alles wat erbij hoort eraf snijden. Je hoeft niet de hele bovenkant te verwijderen, je wilt alleen de steel en de schil verwijderen .
Blend tot een smoothie: Als je de kans grijpt om boerenkool en spinazie in je smoothies te doen, beschouw dan de aardbeientoppen als een extra portie bladgroen. In plaats van de bovenkant eraf te snijden, gooi je de hele bessen in de blender .
Hele aardbeien zijn langer bestand tegen bederf dan in stukken gesneden aardbeien . Bewaar de hele mand zoals u ze in de supermarkt of op de boerenmarkt vond, en laat de groene blaadjes intact.
Kroontje van een aardbei is eetbaar
Zeker niet. Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Aardbeien kunnen vers of bevroren gegeten worden in smoothies, als onderdeel van aardbeientaart als dessert, over ontbijtgranen met magere melk of yoghurt , enzovoort. Het is eenvoudig om ze te vervangen voor ongezonde voedingsmiddelen die mogelijk niet bijdragen aan gewichtsverlies.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
De aardbei is een veelzijdige bes die rauw of gekookt gegeten kan worden — hoewel hij het vaakst rauw gegeten wordt. Praat over een makkelijke snack! Ze zijn koolhydraatarm en rijk aan vezels en antioxidanten (naast vele andere lekkernijen!), waardoor ze een nutritioneel paradijs zijn voor zowel volwassenen als kinderen!
Aardbeien zijn al lekker van zichzelf, maar je kunt er ook smakelijke gerechten mee maken. Begin je dag bijvoorbeeld met een ontbijt van yoghurt, granola en aardbeien of met een beschuitje met aardbeien. Of verwerk ze in een smoothie of salade, of maak er een aardbeientaart van.
Aardbeien zijn kampioen in voedingsstoffen
Vooral het gehalte aan vitamine C en foliumzuur is hoog. Met 7 aardbeien krijg je al net zoveel vitamine C binnen als met 1 sinaasappel. En een portie aardbeien van 100 gram levert je al een derde van wat je op een dag aan foliumzuur nodig hebt.
De kroon is een korte stengel waar bladeren zich ontwikkelen op punten die knopen of hulpknoppen worden genoemd . Nieuwe bladeren ontwikkelen zich met een knop in de oksel van elk blad (hulpknoppen). Deze hulpknoppen blijven onontwikkeld, groeien en vormen uitlopers of groeien uit tot een zij- of takkroon.
Elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit steekproeven die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Ja!
Je weet het misschien niet, maar aardbeientoppen zijn eetbaar . Groene toppen zijn op zichzelf al eetbaar, en die met een beetje bes eraan zijn extra lekker. En niet alleen dat, de bladeren van de planten zijn ook eetbaar (hoewel velen zullen zeggen dat ze niet zo aantrekkelijk zijn als de bessentoppen, vooral vanwege de textuur).
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
De belangrijkste regel over het wassen van aardbeien is simpel: was aardbeien wanneer, en alleen wanneer, je ze wilt eten of ermee wilt koken . Aardbeien van tevoren wassen introduceert alleen vocht dat er eerst niet was en zorgt ervoor dat ze veel sneller bederven.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Aardbeienpuree blijft in een luchtdichte verpakking en in de koelkast minimaal een paar weken houdbaar .