Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.
Maar net zoals je een verse krop sla wast voor je hem opeet, wordt de sla in die zakjes gewassen voor hij verpakt wordt. Bij dat wassen wordt veel water gebruikt. Water dat steeds schaarser wordt, ook bij ons. De voedingsindustrie wil erop besparen, door het waswater te hergebruiken.
Extra wassen van kant-en-klare bladgroenten zal de veiligheid waarschijnlijk niet verhogen . Het risico op kruisbesmetting door voedselverwerkers en voedselcontactoppervlakken die tijdens het wassen worden gebruikt, kan zwaarder wegen dan het veiligheidsvoordeel dat extra wassen kan opleveren.
Bijna alle kant-en-klare sla blijkt op de dag van aankoop dik in orde: 86% scoort dan goed tot zeer goed. Maar dat ligt anders op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum. Dan krijgen slechts 4 van de 29 zakjes sla (3 keer veldsla, één zakje rucola) het predikaat goed.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Hoe moet het dan wel? In plaats van je sla onder koud, lopend water te spoelen, doe je hem in de slazwierder die je helemaal vult met water. Draai de sla even rond en laat hem dan een paar minuutjes rusten. De slaspinner is nu een soort bad voor de sla en het vuil zinkt naar de bodem.
Verschillende micro-organismen kunnen bladgroenten in verpakte salades besmetten, waaronder pathogene E. coli, norovirus, Salmonella, Listeria en Cyclospora . Maar het meest voorkomende micro-organisme dat in deze ongelukkige scenario's is geïdentificeerd, is E. coli O157:H7, dat mogelijk levensbedreigende ziekten kan veroorzaken.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Als u een zakje salade koopt, doet u iets geweldigs voor uw gezondheid . Let echter wel op het natriumgehalte. Hoewel groenten vrijwel geen natrium bevatten, kan het natriumgehalte van een salade drastisch toenemen wanneer er dressing, noedels, kaas en croutons aan worden toegevoegd.
Ja, het is belangrijk om alle verse producten te wassen, maar vooral bladgroenten en sla. Schadelijke bacteriën uit de grond kunnen fruit en groenten besmetten en leiden tot een voedselgerelateerde ziekte als ze worden geconsumeerd . Er is een hoger risico verbonden aan producten die rauw worden gegeten, zoals romaine sla en slagroenten.
Drievoudig gewassen groenten zijn groenten die voor het verpakken al gewassen zijn. Dit betekent dat ze direct uit de verpakking klaar zijn om te eten en geen extra wasbeurt nodig hebben .
Hele kroppen sla (in plaats van verpakte groenten) kunnen ook veiliger zijn. Hoewel hele kroppen niet per se lagere bacterieniveaus hebben dan verpakte groenten, worden de binnenste bladeren minder blootgesteld aan bronnen van besmetting en worden ze minder aangeraakt dan verpakte groenten.
Dus het duidelijke antwoord is nee – voorgewassen fruit en groenten zijn noch schoon, noch veilig voor consumptie . Dit is een feit waar horecaondernemers rekening mee moeten houden, vooral in deze tijd waarin de verantwoordelijkheid voor het serveren van schoon, veilig voedsel belangrijker is dan ooit.
Op een onbespoten krop ijsbergsla kruipen zo'n 5000 luizen. De consument tolereert er slechts enkele. Niet alleen mensen maar ook luizen genieten van gezonde voeding in de vorm van sla. Luizen veroorzaken vreterij in de sla waardoor de slablaadjes kwetsbaar worden en gaten vertonen.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd. Veel mensen zijn zo enthousiast dat ze te snel overschakelen, aanvankelijk te grote hoeveelheden eten en hun verteringsstelsel daardoor overbelasten.
Listeria wordt gedood door pasteurisatie en koken, maar zwangere vrouwen en risicogroepen kunnen hun risico op listeriose verkleinen door alleen rauwe groenten te eten die grondig zijn gewassen .
Volgens de Food Standards Agency moeten mensen fruit en groenten altijd met water wassen voordat ze ze eten om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn . Er staat: "Je moet ze wassen onder een stromende kraan, of in een kom met vers water, en zorg ervoor dat je de schil onder het water wrijft.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Sla wassen in water (of water gemengd met zuiveringszout) kan helpen om resten van pesticiden, oppervlaktevuil en andere viezigheid van producten te verwijderen. Rogers waarschuwt echter dat wassen niet bewezen effectief is als manier om E. coli en verwante bacteriën te verwijderen.
De mix bestaat onder meer uit veldsla, rucola, blette rouge, aangevuld met kruiden en slablaadjes uit het seizoen. Omdat het jonge vers gesneden blaadjes zijn is het product nog niet gesneden. Het komt zo van het land in de doos, dus ook nog niet gewassen!
Weken in zout water
Eén van de beste manieren om groenten en fruit schoon te maken en bacteriën en pesticiden te verwijderen, is door ze te weken in zout water. We raden Himalayazout of zeezout aan. Laat het fruit of de groenten minimaal twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Nadat u de groenten hebt gewassen, droogt u ze in een slacentrifuge of door ze heel voorzichtig op te rollen in een schone handdoek . Maar droog ze niet helemaal. Een paar waterdruppels hier en daar houden de bladeren stevig en levendig, bijna als een vloeibare moisturizer.