Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Volkoren brood zit vol zetmeel en werkt als een spons. Het absorbeert overtollig maagzuur en zorgt voor verlichting. Honing helpt je keel te bedekken en is daarom een effectief hulpmiddel bij het verlichten van symptomen van zure terugvloeiing.
Oorzaken van darmklachten na het eten van brood
Mensen met overgewicht eten vaak te veel zetmeelrijke producten. Darmklachten en brood gaan dan hand in hand bij het veroorzaken van extra gasvorming en het veranderen van de darmflora veranderen.
Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood. Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, zoals pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap, kan het sluitspiertje doen verslappen. Het sluit de maag dan minder goed af en de zure maaginhoud stroomt sneller weer terug in de slokdarm.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Staat er 'volkoren' in de naam dan is het meel van dit brood 100% volkoren. Dat wil zeggen dat al het goede van de gehele graankorrel in het meel zit verwerkt. Verder kijken is dan niet nodig want je weet dat je een gezond vezelrijk brood eet.
Conclusie: brood is gezonder
En dan nog liefst volkorenbrood. Af en toe een cracker kan, maar zorg dan dat je genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo vind je jodium in zeevis, zeewier en multivitamines.
Het snel verhelpen van de meeste maagzuurklachten kan met een maagzuurbinder. Dit zijn middelen die zich binden aan het maagzuur en deze neutraliseren. Daarmee verminderen ze het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen. Hoe zachter de kaas, hoe groter dit effect zal zijn. Je kunt daarom het beste gaan voor Parmezaan en Zwitserse kaas.
Als de terugslagklep tussen de slokdarm en de maag lekt, stromen er maagsappen terug naar de slokdarm. Daardoor kan de slokdarm geïrriteerd of ontstoken raken en daar kunt u last van hebben. Dit wordt brandend maagzuur genoemd.
Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen. Een klein beetje eten voordat je gaat hardlopen of als je je misselijk voelt kan helpen, maar de beste methode is toch regelmatig wat yoghurt te eten.
Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst.
Zuurdesembrood helpt tegen een opgeblazen gevoel
Als het gaat om een opgeblazen gevoel, is niet al het brood gelijk! Veel mensen vinden het moeilijk om commercieel geproduceerd brood te verteren omdat het PDS-symptomen lijkt te veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Wit brood is ook gezond
In witbrood zitten dezelfde vitamines, mineralen en voedingsvezels als in bruin brood of volkorenbrood, alleen in mindere mate. Voor gevoelige darmen is volkoren dus de beste optie. Tarwe, spelt of rogge, welke soort graan er in je brood zit, maakt op zich niet uit.