Ghee smaakt anders dan geklaarde boter. Ghee heeft een rijke toffee-/nootachtige en vollere smaak. Het spat niet tijdens het bakken omdat al het vocht verdampt is. Het wordt als smaakmaker gebruikt, bijvoorbeeld in soepen, groenten of door de rijst.
Door het hoge rookpunt is ghee ideaal om in te braden en bakken. Ook is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of gevoeligheid. Een ander voordeel van ghee is dat je het tot twee jaar buiten de koelkast kan bewaren! Als je het niet veel gebruikt kun je er dus ontzettend lang mee doen.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is.
Dankzij het hoge rookpunt is ghee ongelooflijk veelzijdig. (Denk aan plantaardige olie, maar dan met een veel betere smaak.) Je kunt het gebruiken om te sauteren, braden en zelfs frituren . Probeer het eens te vervangen door olijfolie als je groenten roostert, of gebruik het om een omelet te bakken.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Hoewel dit geen wetenschappelijk bewezen voordeel is, bevat ghee wel butyraat, een vetzuur met bekende ontstekingsremmende eigenschappen . Onderzoeken tonen aan dat het butyraat in ghee ontstekingen in het lichaam kan verzachten. Ghee is een belangrijke bron van geconjugeerd linolzuur, of CLA.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren.
Wij gebruiken graag ghee om groenten te sauteren. De boterachtige smaak van ghee en gesauteerde sperziebonen is gewoonweg heerlijk. Roerbak groenten in ghee , gebruik het over rijst of voeg het toe aan curry's voor een rijkere smaak.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.
Volgens de zoekresultaten op internet is het gemiddelde smeltpunt van koeienghee 76 graden Fahrenheit (of 32,4° Celsius), wat betekent dat als ghee deze temperatuur bereikt, het begint te smelten³⁴. Het smeltpunt van ghee kan echter variëren, afhankelijk van het seizoen, het type herkauwer en de opslagregeling² .
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Wij raden ghee aan voor gebruik bij het bereiden van zeevruchten vanwege de goede absorptie in de vis en omdat het de delicate smaken van de zee versterkt .
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Maar de textuur van ghee is halfvast en het is makkelijk om op je toast te smeren. Boter bevat lactose en caseïne, maar ghee is lactose- en caseïnevrije zuivel. Het maakt niet uit of je gevoelig bent voor zuivel of niet, brood met boter van ghee is een veiligere optie voor je .
Ghee is veelzijdig en kan boter vervangen in een verhouding van 1 op 1 bij het koken en bakken. Als een recept 2 eetlepels boter vereist, gebruik dan 2 eetlepels ghee. Je kunt ghee ook gebruiken in plaats van boter op gestoomde groenten of als smeersel op toast.
Ghee kan worden gebruikt als vervanging voor boter of olie in al uw favoriete gerechten. Het kookt zonder te verbranden, dus ghee is een uitstekende keuze voor het bakken van eieren, het maken van gegrilde kaas en het sauteren van eiwitten of groenten. U kunt ghee echt gebruiken zoals u boter zou gebruiken.
Gewrichtsgezondheid: Ghee bevat boterzuur, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen ontstekingen en pijn te verminderen die geassocieerd worden met aandoeningen zoals artritis . Het masseren van warme ghee op de gewrichten kan verlichting bieden bij stijfheid en ongemak.
Vetrijke voedingsmiddelen zijn de trigger om cholesterolniveaus te laten stijgen, maar ghee wordt vaak door mensen aangezien voor slecht voor de gezondheid. In feite kan ghee-cholesterol u helpen bij het handhaven van ideale cholesterolniveaus wanneer u het in de juiste hoeveelheid consumeert . Het roekeloos consumeren van iets zal uw gezondheid schaden. Hetzelfde geldt voor ghee.
Zowel melk als ghee bevatten tryptofaan, een aminozuur dat helpt om te ontspannen en slaap op te wekken . De rustgevende warmte van de melk kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.