Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Ja, het is belangrijk om alle verse producten te wassen, maar vooral bladgroenten en sla. Schadelijke bacteriën uit de grond kunnen fruit en groenten besmetten en leiden tot een voedselgerelateerde ziekte als ze worden geconsumeerd . Er is een hoger risico verbonden aan producten die rauw worden gegeten, zoals romaine sla en slagroenten.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
1. Frambozen. Deze zoete bessen zijn bijzonder kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof opneemt, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en bederf. De beste manier om ze vers te houden en hun houdbaarheid nog langer te verlengen, is om ze vlak voor het eten te wassen, en niet eerder .
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken. Als je frambozen vies zijn, veeg ze dan met een kwastje of keukenpapiertje schoon en verwijder eventuele blaadjes of steeltjes. Frambozen hoeven niet gewassen te worden!
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Groenten en fruit moet u in principe altijd onder stromend water wassen. Dat doet u het best net voor u ze eet of in een gerecht verwerkt. Eerst wassen en dan bewaren is geen goed idee, omdat ze zo sneller gaan rotten.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Aardbeien zijn de producten die het meest waarschijnlijk pesticiden bevatten , volgens de studie. Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen die geen natuurlijke omhulsels of eetbare schillen hebben, zoals appels, bladgroenten en bessen, meer kans op pesticiden. U zult deze gewassen willen wassen of de schil eraf pellen voordat u er een hap uit neemt.
Als fruit of groente wordt geconsumeerd zonder te wassen, kunnen pesticiden het lichaam binnendringen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken . Daarom wordt sterk aangeraden om fruit en groente te wassen voor consumptie. V. Waarom moeten we fruit en groente grondig wassen voor gebruik?
Meng in een grote kom 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn. Dompel je bessen in het water en roer ze voorzichtig. Laat de bessen vervolgens 5-10 minuten weken. Giet de bessen af in een vergiet in de gootsteen en spoel ze af met een lichte straal stromend water.
Leg je groente of fruit in baking soda
Echter, uit verschillende onderzoeken blijkt dat het weken van je fruit en groente in baking soda of zuiveringszout daadwerkelijk pesticiden van de schil verwijdert. Dit komt door de stof bicarbonaat.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Als je voorverpakte sla in de supermarkt koopt, is die al voor je gewassen. Tijdens het wassen worden aarde, pesticiden, sappen die vrijkomen tijdens het snijden en micro-organismen zoals bacteriën verwijderd. Dat kost allemaal water.