Hoe lang blijft een groene smoothie goed in de koelkast? In de koelkast zijn groene smoothies 1-2 dagen houdbaar. Om ze goed te bewaren doe de smoothies over in glazen bakken of potten met een luchtdicht deksel of glazen die je afdekt met huishoudfolie.
Hoe bewaar je smoothies? Smoothies kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of beker. Schudden voor gebruik! Je kunt ook een smoothie maken en die invriezen: in de vriezer is-ie maximaal 3 maanden houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product ruikt en smaakt anders, of is beschimmeld. Dan is het troebel en draderig. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dus het verhaal over één smoothie voor al je dagelijkse vitamines is een fabel. Per dag heb je 250 gram groente en twee stuks fruit nodig. Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender.
Maak smoothies op voorhand
Je kan er immers zowel fruit, groenten als eiwitten in verwerken. Je kan smoothies bovendien perfect op voorhand bereiden en er nadien enkele dagen van genieten.
Hoe lang blijft een groene smoothie goed in de koelkast? In de koelkast zijn groene smoothies 1-2 dagen houdbaar. Om ze goed te bewaren doe de smoothies over in glazen bakken of potten met een luchtdicht deksel of glazen die je afdekt met huishoudfolie.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
De kans dat je zo te veel calorieën toevoegt is klein. Weet dat er groenten zijn die de blender niet zo goed kan verwerken vanwege hun vezelrijke en draderige structuur. Dat is zeker het geval bij selderij, venkel, sperziebonen en peulen. Gebruik die dus liever niet.
Hoewel bananen dus helemaal niet zo gezond zijn in smoothies, bevatten ze wel veel vezels, vitamine B6 en kalium. Daarom is het nog steeds een goed idee om ze te eten, maar mix ze niet met andere fruitsoorten.
Rijk aan suiker, vet en calorieën
Smoothies worden ook vaak als geprezen als het ideale hulpmiddeltje bij het afvallen en als manier om je lichaam te ontgiften. Maar de meeste experts zijn het erover eens dat smoothies geen oplossing zijn om af te vallen of je lichaam te detoxen.
Een goede ontbijt smoothie zit boordevol vitaminen, vezels, gezonde vetten en eiwitten, mede door al het groente en fruit dat erin zit. Dit maakt een heerlijke smoothie perfect om te drinken aan het begin van je dag. Zo ga je zeker goed van start!
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Je kunt een smoothie met spinazie maximaal drie dagen bewaren in de koelkast. Voeg een scheutje citroensap toe, zo blijft je spinazie smoothie mooi groen.
Zonder koeling hebben factoren als temperatuur en samenstelling van de ingrediënten invloed op hoe lang een smoothie houdbaar is. Over het algemeen kun je verwachten dat een zelfgemaakte smoothie optimaal vers blijft gedurende: 2-5 uur op kamertemperatuur .
Smoothie de avond van tevoren maken
Wanneer je jouw smoothie of sapje een avond van tevoren bereid, zal deze de volgende ochtend nog prima smaken en genoeg voedingsstoffen bevatten. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je de smoothie of het sapje in de koelkast bewaart.
Naarmate een banaan rijper wordt, worden de koolhydraten namelijk omgezet in suiker. Fruitsuiker weliswaar. Wil je afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet? Dan kan je de banaan beter links laten liggen.
Vloeistof: Voeg een vloeistof toe om de smoothie te mixen. Dit kan water, melk, plantaardige melk (zoals amandelmelk of kokosmelk), of sap zijn.
Een smoothie met 100 gram spinazie (dat zijn twee handen vol) bevat bijna twee keer je dagelijkse behoefte aan vitamine A. En dat is nog niet alles: diezelfde smoothie bevat de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, vitamine B11 (foliumzuur) en mangaan, en wel 600% van je dagelijkse behoefte aan vitamine K.
Dit komt doordat er in smoothies vaak meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Vloeistof vormt de basis van elk smoothie recept. Dit kan melk zijn, maar ook yoghurt of zelfs water. Kies steeds voor groenten en fruit van het seizoen, zo krijg je de lekkerste smaken. Gebruik geen overvloed aan ingrediënten om smoothies te maken.
Wanneer je alle maaltijden vervangt door smoothies, kom je gegarandeerd belangrijke voedingsstoffen tekort. Je loopt rond met honger en een futloos gevoel, waardoor je het afvallen niet volhoudt. Ons advies is daarom niet om elke maaltijd te vervangen door een smoothie.
Een algemene vuistregel is om je te houden aan ongeveer 1 kopje fruit per smoothie. Dat is ongeveer een portie. Als je een paar verschillende soorten fruit in je blender doet, kan dat al snel veel meer worden, dus als je fruit mixt, houd dan de totale hoeveelheid in de gaten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.