IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Het is iets heel normaals: de combinatie van het verkoelen van de lucht, de warme lucht die naar binnen komt door de open deur, zo ontstaat er ijs in de koelkast. Vaak gaat deze ijsafzetting in de koelkast aan de achterwand zitten. Je koelkast gaat hierdoor overuren draaien en wordt kouder dan normaal.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het? Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Gebruik kokend water om te ontdooien
Om het ontdooiproces te versnellen, kunt u kokend water in de koelkast zetten. De stoom die daarbij vrijkomt, helpt het ijs te smelten.
Een ventilatieopening is geblokkeerd
Luchtroosters helpen de koude lucht in koelkasten te laten circuleren. Ze zorgen er ook voor dat de temperatuur binnenin consistent is. Als voedsel een ventilatieopening blokkeert, kan dit voorkomen dat lucht andere delen van het apparaat bereikt, terwijl directe blootstelling aan de koude luchtbron kan resulteren in het bevriezen van voedsel in de koelkast.
Om dit proces te versnellen kan je in de koelkast een bak met heet water zetten, hiermee zorg je er namelijk voor dat het ijs door de warme lucht sneller smelt. Pas op met het breken van het ijs in de koelkast, hierdoor kan je namelijk de leidingen en/of achterwand van jouw koelkast beschadigen. En zet de koelkast uit.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het afvoergaatje is een klein gaatje en bevindt zich doorgaans boven de groentelades in de achterwand van de koelkast. Gebruik een wattenstaafje of een klein borsteltje om het gaatje schoon te maken. Spoel het daarna door met een beetje azijn om algenvorming te voorkomen.
Vorst- en ijsvorming door overmatig vocht kan een teken zijn van defecte afdichting en luchtlekken, of overbelaste systemen . Maak je geen zorgen - met deze stappen kun je je koelkast en vriezer weer normaal maken en ijsvorming voorkomen om je systemen soepel te laten werken.
Wat veroorzaakt condensatie in koelkastcompartimenten? Een koelkast vormt condensatie door het koelproces en de overtollige vochtigheid die de lucht erin niet kan absorberen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals defecte deurafdichtingen, vochtige producten, overbevolking in de koelkast of hoge omgevingstemperaturen .
Als uw koelkast in direct zonlicht staat, kan de temperatuur stijgen, waardoor het apparaat harder moet werken om te koelen . Dit kan leiden tot een opbouw van ijs en andere temperatuurproblemen. Voorkom indien mogelijk dat er direct zonlicht op uw koelkast schijnt.
Niet alle koelkasten zijn bestand tegen een temperatuur van lager dan 10 graden Celsius. Wanneer de koelkast in een ruimte staat die kouder is dan 10 graden, kan deze meer moeite hebben met koelen. Omdat veel koelkasten vaak maar één thermostaat hebben, is de kans groot dat het vriesvak samen met de koelkast uitslaat.
Deurrubbers en kunststoflades en -vakjes gaan het meest kapot bij een koelkast. Deze onderdelen kun je meestal makkelijk zelf vervangen door een nieuw onderdeel te bestellen bij de fabrikant. Ook onderdelenwinkels, zoals de Handyman, verkopen deurrubbers en andere onderdelen voor veelvoorkomende merken en modellen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Normaal gesproken loopt het condenswater over de achterwand naar beneden, naar de condenswaterafvoer. Als dit condens niet meer goed afgevoerd kan worden zal er veel vocht in de koelkast blijven liggen. Dit kan gaan aanvriezen, waardoor je een dikke laag rijp krijgt op de achterwand.
De temperatuurinstellingen van de koelkast zijn over het algemeen genummerd van 1 tot 5, waarbij 5 het koudst is . Een volledig gevulde koelkast moet mogelijk op een hogere stand worden gezet (ongeveer 3 of 4), terwijl een koelkast met meer ruimte het beste geschikt is voor temperatuurinstelling 2 of 3.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Een zwakke thermostaat zal de temperatuur in uw koelkast niet kunnen bewaken . Dus zelfs als de temperatuur omhoog gaat, kan hij de compressor niet het signaal geven om opnieuw te starten, zodat de koeling kan plaatsvinden zoals het hoort. Onjuiste koeling is dus een teken dat er mogelijk een probleem is met de thermostaat.
Warme lucht buiten de koelkast kan meer vocht opnemen dan de koude lucht in de koelkast. Een klein gaatje in de deurafdichting zorgt ervoor dat er voortdurend warme lucht en vocht in de koelkast komt, dat condenseert of als ijs op de binnenwand ontstaat .
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Houd de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
De koelkast is niet voorzien van een specifieke resetknop. Hebben we het over resetten, dan gaat het in de meeste gevallen dus om het onderbreken van de stroomvoorziening om te zien of de koelkast daarna weer naar behoren functioneert.