Een waterkoker gebruik je vaak voor het zetten van een kop thee, maar daar houdt het niet bij op. Je kunt veel meer doen dan enkel thee koken. Door water te koken, kun jij bijvoorbeeld ook snel warm water krijgen voor het maken van een lekkere soep, saus of het koken van rijst, pasta of ander voedsel.
Welke functies zitten erop en wat doen ze precies? Een waterkoker is niet te missen in de keukenapparatuur. Of je nu een kopje thee wilt zetten of water nodig hebt om pasta te koken, een waterkoker maakt het water snel en gemakkelijk warm.
De meeste elektrische waterkokers worden bediend met een simpele aan/uit-schakelaar of met functies die water verwarmen tot een precieze temperatuur om speciale dranken te maken zoals thee, koffie, warme chocolademelk of andere warme dranken . Ze kunnen echter ook worden gebruikt om water te verwarmen voor soep, havermout en meer.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Met behulp van een waterkoker kook je binnen een aantal minuten water tot 100 C. Zo maak je snel water warm voor bijvoorbeeld thee, koffie, soep, noedels en zelfs knakworsten.
Ketel is beter voor water, niet voor soep . Soep kan makkelijk verbranden in de ketel. Het is beter om een au bain-marie te gebruiken om de soep te verwarmen.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Om de maaltijd wat interessanter te maken kun je er altijd noten en fruit aan toevoegen. Rijst koken met een elektrische waterkoker klinkt misschien vreemd, maar het werkt echt .
Veel waterkokers kunnen jaren meegaan, afhankelijk van hoe vaak u ze gebruikt en hoe goed u voor de waterkoker zorgt. Een duidelijk teken dat uw waterkoker vervangen moet worden, is als u een verandering in de smaak of kleur van uw gekookte water opmerkt, zelfs na grondige reiniging .
Glas is een van de veiligste materialen om te gebruiken voor een elektrische waterkoker . Dit komt omdat het geen schadelijke stoffen afgeeft bij verhitting. De meeste glazen elektrische waterkokers die tegenwoordig op de markt zijn, zijn behandeld op een manier dat er geen schade aan het glas ontstaat wanneer het water wordt gekookt, waardoor ze volkomen veilig zijn.
Ook de waterkoker is niet altijd even fris, omdat sommige mensen hun ondergoed daar in wassen(!). Dit kan weinig kwaad, omdat de bacteriën door de hoge temperatuur van het water doodgaan, maar een fijne gedachte is het niet. Als je denkt dat de drinkglazen wel schoon zijn, heb je het (meestal) fout.
Snelle pasta
Doe de pasta in de waterkoker, vul aan met water en eventueel een bouillonblokje. Voor 100 g pasta gebruik je ongeveer een liter water. Laat het water en de pasta koken. Wacht nog tien minuten als de waterkoker is afgeslagen.
Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Ja, het is veilig om de volgende ochtend gekookte eieren te eten, als ze goed gekookt zijn . Maar alleen als u ze in de koelkast legt. In hotels worden koude eieren in plakjes gesneden en geserveerd als koud bord, samen met veel andere items zoals sla, salami, fruit etc.
Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren ten slotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Volgens veel kookboeken moet je pas zout toevoegen als het water kookt – niet met een culinair doel, maar om energie te besparen. Zout verhoogt namelijk het kookpunt. Gewoon kraanwater kookt op 100 °C als de luchtdruk 1 atmosfeer is, zoals op zeeniveau. Maar het kookpunt van zout water hangt af van de zoutconcentratie.
Verwarm bliksoep – Doe de inhoud van het blik in een hittebestendige, afsluitbare zak. Vul de waterkoker met water en doe de zak in de waterkoker . Zorg ervoor dat u het deksel open laat en wees voorzichtig wanneer u het eruit haalt.
Smakelijk en smaakvol. Knorr Quick Soup. Zet de waterkoker aan, giet kokend water over een smaakvolle instant soepmix en geniet in een mum van tijd van een warme maaltijd.
nee, niet in de waterkoker! melk brandt aan op het verwarmingselement en dan kun je inderdaad de waterkoker weggooien.