Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Vraag dan bij uw slager of poelier om Boerderijkip. Lekker vlees begint namelijk echt bij een dier dat gezond is opgegroeid. Ook bij u in de buurt is een slager of poelier met bijzondere aandacht voor zijn of haar vak.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
Kip is gaar als het vlees vanbinnen wit is. Laat de kipfilets na het bakken even rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.
Halalvlees is namelijk goedkoper, omdat de winstmarges lager zijn dan bij de traditionele supermarkten. Ook zijn de tussenschakels in de halal vleesindustrie minder en is er geen sprake van voorverpakt vlees. Naast dat halalvlees goedkoper is, is het natuurlijk ook erg lekker!
Alle 'gewone' kip is plofkip! Ook in de meeste restaurants, ook bij de poelier of Turkse slager om de hoek, en ook bij veel Keurslagers. Zie hier de plofkip verpakkingen van de 10 grootste supermarkten.
Een borst is een ongesneden stuk kip (meestal is het een halve borst, omdat een kip levend één borst heeft, maar na het slachten twee.) ... Een filet wordt gesneden, meestal van de borst, om een stuk kip te maken dat overal even dik is.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
In de supermarkt is de beste kip die u kunt kopen biologisch, scharrel- of weidegekweekt, antibioticavrij en luchtgekoeld . Deze combinatie is de winnaar, winnaar kipdiner.
Sinds eind 2021 geldt dit voor al onze kipvleeswaren en sinds januari 2024 geldt dit voor al onze verse kip. Al onze verse kip komt van Nederlandse boeren. Samen zetten wij eerder al, in 2017, de stap naar een trager groeiend ras met meer ruimte en afleidingsmateriaal.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
Verse kip moet een roze kleur hebben . Vermijd cosmetische schade, zoals blauwe plekken of scheuren in de huid, die de kwaliteit en versheid van de kip kunnen beïnvloeden. Kip moet ook mollig zijn; als je ertegenaan drukt, moet het vlees enigszins veerkrachtig zijn en na een paar seconden weer zijn vorm aannemen.
€ 14,25 per kilo
Een kipfilet weegt gemiddeld 200 gram.
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Kip is relatief mager vlees maar sommige delen van de kip bevatten meer of minder vet. Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Kipfilets zijn groter, dikker en molliger, terwijl de ossenhaas veel kleiner, dunner en smaller is en iets delicater . Vanwege deze verschillen in grootte en vorm duurt het langer om kipfilets te garen dan ossenhaas.
Je mag 100 gram vlees, vis of vleesvervanger per dag eten.
Een kipfilet, of kipfilet, is een dunne spier die losjes aan de onderkant van de borst vastzit . De filet wordt over het algemeen van de borst verwijderd en apart verkocht. Kipfilet is behoorlijk, nou ja, mals vergeleken met andere delen van de vogel.
Horecabedrijven die volgens Wakker Dier - ondanks aanschrijven - nog steeds met plofkip werken zijn vooral grote ketens zoals McDonald's, Burger King, Subway, Kippie, Julia's, FEBO en KFC.
Een halal keurmerk op een kip? Dan lijken voor veel supermarkten de leefomstandigheden van de kip niet meer zo heilig. De halal kip blijkt namelijk vooral plofkip te zijn.
Jumbo geeft als eerste supermarkt al zijn verse halal kip één Beter Leven-ster. Deze week introduceert de supermarkt halal kipproducten met dit dierenwelzijnskeurmerk en vanaf medio oktober voldoet alle verse kip hieraan.