Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Appels bevatten natuurlijke suikers en vezels. De vezels geven een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger zal krijgen. De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Het gevoel bij indigestie kan uiteenlopen van ongemak en buikpijn tot constipatie en diarree. Andere symptomen kunnen zijn zure oprispingen, een opgeblazen gevoel, overmatig last van winderigheid, misselijkheid of constipatie.
Gewichtsverlies door verminderde eetlust en afkeer van bepaald voedsel. Een pijnlijk gevoel in de maagstreek, misselijkheid en een vol gevoel in de boven-buik. Bij een tumor in het gebied van de maagingang kunt u het gevoel hebben dat het eten niet wil zakken en blijft steken achter het borstbeen.
Klachten en symptomen bij functionele maagklachten
misselijkheid. opboeren en oprispingen. een opgeblazen gevoel. snel een vol gevoel hebben.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Het kan extra druk op uw darmen uitoefenen
Appels worden niet aanbevolen voor mensen die vaak last hebben van een opgeblazen gevoel of maagproblemen. Appels staan hoger in de ranglijst van voedingsmiddelen met suiker, wat moeilijk te verteren is .
Naast hun uitstekende vezelgehalte zijn appels ook rijk aan prebiotica, die uw goede darmbacteriën voeden en een gelukkig, divers en functioneel darmmicrobioom ondersteunen. De suikeralcohol sorbitol in appels bevordert ook de regelmaat van de stoelgang en kan zelfs een natuurlijk laxerend effect hebben om constipatie te verlichten .
Opgeblazen gevoel: Een gevoel van volheid of druk in de maag, vaak na het eten. Buikpijn of ongemak: Vaak in de bovenbuik, variërend van mild tot ernstig. Raar gevoel in buik en misselijk: Een misselijk gevoel zonder duidelijke oorzaak. Boeren: Vaak boeren, vaak na de maaltijd.
De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet.
Er is meer: appels zijn ook een van de vruchten die hoog scoren in sorbitolgehalte . Sorbitol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in fruit en planten en soms wordt gebruikt als een voedingsadditief. Het eten van veel sorbitol kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, waaronder gas.
Dit wordt het berken-appelsyndroom genoemd, waarbij de symptomen zich doorgaans binnen 5 tot 15 minuten na het eten van een rauwe appel openbaren. De symptomen bestaan uit lokale reacties in de mond en keel, met jeuk en ontsteking (het zogenaamde orale allergiesyndroom, OAS).
Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Het blijkt dat sommige zeer gezonde voedingsmiddelen zoals appels, peren en gedroogd fruit van nature veel fructose bevatten, wat bij inname dezelfde bijwerkingen kan veroorzaken als onverteerde lactose . Fruit met een lager fructosegehalte, zoals bessen, citrusvruchten en bananen, zijn mogelijk een betere keuze voor mensen met PDS.
Deze theorie is niet gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. In werkelijkheid is de maag zo zuur dat er bijna geen micro-organisme is dat kan overleven, dus voedsel kan daar niet fermenteren .
De natuurlijke suikers in fruit kunnen ervoor zorgen dat je na een half uur weer honger krijgt. Sommige mensen reageren namelijk gevoeliger op vruchtensuikers dan anderen: ze maken meer insuline aan, waardoor hun bloedsuikerspiegel sneller daalt en ze dus sneller honger krijgen.
Deze vitaminerijke vruchten zitten boordevol vezels en worden aanbevolen als onderdeel van elke maaltijd, om u te helpen honger te stillen en u vol te proppen met caloriearme producten. Echter, net als elk ander voedsel, kan teveel leiden tot negatieve effecten zoals gewichtstoename of een stijging van de bloedsuikerspiegel .
Het is echter mogelijk om te veel van het goede te hebben, en het eten van meerdere appels per dag kan verschillende nadelige bijwerkingen veroorzaken. Met name het snel verhogen van uw vezelinname in een korte periode kan symptomen veroorzaken zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagpijn ( 19 ).
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.