Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur. Ga je de groente bijvoorbeeld bij een AGV'tje eten? Breng de broccoli dan op smaak met een scheutje olijfolie en zout en peper.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Door broccoli te blancheren wordt de levendige groene kleur helderder en wordt ervoor gezorgd dat het van binnen helemaal gaar is voordat het wordt geroosterd. Blancheren bepaalt de kleur en textuur van de groente, waardoor het niet uitdroogt of dof wordt.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
De oplossing? Het is simpel: je moet de kooktijd verkorten om de kleur te behouden. Of het nu in water, gestoomd of geroerbakt is, het koken van groene groenten gedurende 5-7 minuten beschermt het chlorofyl tegen zuurschade.
Voeg de broccoliroosjes toe aan een stoommandje en plaats ze in een pan gevuld met 2,5 cm water. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat 5 minuten stomen, of tot de broccoli knapperig-mals en heldergroen is.
Om de knapperigheid te behouden, bewaar je broccoli in een plastic zak in de groentelade van je koelkast en gebruik je het binnen drie tot vijf dagen . Weet je niet zeker of je de producten zo snel zult gebruiken? Je kunt broccoli ook invriezen, waardoor het niet te snel geel wordt.
Groene groenten bevatten chlorofyl, wanneer chlorofyl wordt gekookt, produceert het koolstofdioxide. Omdat je de groenten moet bedekken om ze te stomen, krijgt het chlorofyl een saaie, grijsachtige kleur. Je kunt dit voorkomen door de groenten te koken in gezouten water . Gebruik een grote hoeveelheid water en voeg dan zout toe.
Vul een pan halfvol met water en voeg een snufje zout toe , dit helpt de broccoli zachter te maken en de felgroene kleur te behouden. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Bereid ondertussen de broccoli voor. Snijd een broccoli in middelgrote roosjes.
Om het groen te behouden, kook je de groenten in veel kokend water . Er zitten enzymen in groene groenten die chlorofyl afbreken, die vrijkomen als je groenten snijdt of kookt.
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Doe thuis hele broccolikoppen in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van uw koelkast , zegt Lyon. U kunt het ook bewaren in een bak met een beetje water op de bodem, waarbij de koppen uitsteken, en wikkel de bak losjes in plasticfolie, merkt Weintraub op.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
Je kunt de broccoli 30 minuten of langer in een kom met ijswater laten weken om hem weer stevig te maken. Een andere methode is om een deel van de stengel af te snijden en de resterende stengel en kroon in een pan met een kopje water te doen. Bewaar hem een nacht in de koelkast, dan is de broccoli de volgende ochtend knapperig en vers.
Je kunt met bepaalde constructies (koolkragen) de voet van de broccoli beschermen tegen de eitjes van de koolvlieg. Vooral duiven vinden jonge koolplantjes lekker. We adviseren daarom om jonge koolplanten zo lang mogelijk af te dekken met een insectengaas (in landbouwjargon ook wel 'agro-cover' genoemd).
Ga je de broccoli na het koken verder verwerken in een salade of een ander gerecht? Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Groene groenten krijgen hun kleur van chlorofyl, een pigment in de chloroplasten van plantencellen. Meestal vertroebelen gassen in de openingen tussen plantencellen de groene kleur van chlorofyl enigszins. Tijdens het koken zet deze lucht uit en ontsnapt, waardoor de groene kleur levendiger wordt .
Broccoli kun je het beste niet te lang koken. De kooktijd hangt af van je persoonlijke voorkeur: na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar, na 5 minuten koken is deze zacht. We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Blancheren in kokend water
De snelste manier om bevroren broccoli te koken is om het te blancheren in kokend water. Twee tot vier minuten in gezouten kokend water is alles wat het nodig heeft om heldergroen en mals te worden.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten.
De volgende keer dat u slappe groenten uit uw koelkast wilt weggooien, denk dan nog eens goed na! Het is mogelijk dat de groenten gewoon uitgedroogd zijn (meestal verliest de koelkast sneller water). Als ze niet beschimmeld zijn, kunt u ze waarschijnlijk weer tot leven wekken met water. Het is ook een geweldige manier om geld te besparen tijdens het boodschappen doen.
Broccoli is gevoelig voor ethyleengas. Broccoli opsluiten in kleine ruimtes kan het proces versnellen waarbij dit gas de verse groente afbreekt, waardoor deze sneller bederft . Wikkel broccoli niet te strak in de groentezak en leg het niet in een overvolle lade met veel andere soorten fruit en groenten.
Geel betekent dat het bloeit, wat betekent dat het taaie, bittere broccoli is. Tenzij je het zwavelachtig en draderig vindt, is het compost . Snoei het zodat alle delen die je niet mooi vindt, worden weggegooid.