Een hartritmestoornis of aritmie kan ontstaan door leefstijl. Zo zijn emotie / stress, cafeïne gebruik (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), alcohol en drugs, bekende leefstijl gerelateerde oorzaken. Langdurig, intensief (duur) sporten verhoogd ook de kans op een aritmie.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Vooral suiker, bijv snoep en gebak. Veel eten tegelijk leidt ook tot onregelmatige hartslag en evt AF. Ook alcohol kan dat veroorzaken. Soms denk ik ook dat er een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen bestaat maar ik kan de vinger daar nog niet goed opleggen.
Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs
Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
De meeste ritmestoornissen kaderen in andere hartaandoeningen. Onder meer bij kleplijden, acuut hartinfarct, hartfalen. Sommige ritmestoornissen zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het elektrisch systeem van het hart. Voor andere hartritmestoornissen kan men geen duidelijke oorzaak aanwijzen.
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Kan je oud worden met boezemfibrilleren? Ja, ook met boezemfibrilleren kun je oud worden. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar kan wel voor klachten zorgen. Het is daarom goed om samen met de arts of andere behandelaar te kijken hoe je zo goed mogelijk met jouw klachten om kunt gaan.
Bij hartritmestoornissen wordt meestal sotalol gebruikt omdat deze hierbij het grootste effect heeft. Calciumblokkers; de calciumblokkers verapamil en diltiazem werken naast vaatverwijdend ook sterk op het hart. Ze verlagen de hartslag.
Na het eten van de maaltijd hebben de organen extra bloed nodig voor het verteren van het eten, het hart moet dan sneller kloppen om het bloed naar de organen te brengen.
Wanneer je magnesium op peil is zijn je spieren ontspannen en is de energiestofwisselingen optimaal waar hartritmestoornissen veel minder snel een kans krijgen om op te treden.
Een vitamine B12-tekort herkennen
Een tekort aan B12 kan ervoor zorgen dat je een vorm van bloedarmoede krijgt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan klachten als vermoeidheid, duizeligheid en soms ook hartkloppingen. Daarnaast kan een verminderde hoeveelheid vitamine B12 in je bloed effecten hebben op je zenuwstelsel.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Een hartritmestoornis of aritmie kan ontstaan door leefstijl. Zo zijn emotie / stress, cafeïne gebruik (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), alcohol en drugs, bekende leefstijl gerelateerde oorzaken. Langdurig, intensief (duur) sporten verhoogd ook de kans op een aritmie.
Sommige mensen krijgen er pas op latere leeftijd last van. Omdat de ritmestoornissen meestal niet vanzelf overgaan (behalve bij jonge kinderen), is een behandeling vaak noodzakelijk.
Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Het is niet levensbedreigend, maar kan op lange termijn onder meer leiden tot hartfalen. Vaak stopt boezemfibrilleren spontaan, maar in veel gevallen komt het later weer terug. Boezemfibrilleren wordt meestal behandeld met medicijnen die het hartritme rustiger en regelmatiger maken.
Vermoeidheid als gevolg van atriumfibrilleren wordt veroorzaakt door een snellere hartslag dan gebruikelijk en een onregelmatige hartslag. Dit leidt tot een gebrek aan coördinatie tussen de verschillende hartkamers, waardoor het pompen van bloed minder efficiënt wordt.
Hulpmiddelen • Vermijden van cafeïne en alcohol. Rust en ontspanning. Koortsremmende middelen zoals bijvoorbeeld paracetamol. rusten of koortsremmende middelen heeft genomen.