Daarnaast bevat mango ook veel mineralen zoals kalium, calcium, natrium, magnesium, fosfor, zwavel, ijzer, koper en zink.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels, bètacaroteen, mineralen en antioxidanten. Deze zorgen voor een versterking van het immuunsysteem en helpen cholesterol te verlagen.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Een banaan bevat meer calorieën, koolhydraten en suikers dan de mango. Daarentegen bevat een banaan wel meer eiwitten en vezels dan een mango. Een banaan bevat een stuk minder vitamine C dan mango, maar wel weer meer kalium. Aan de kleur kun je zien dat het van andere voedingsstoffen hogere concentraties bevat.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Mango. Een halve mango bevat net zoveel vitamine C als een sinaasappel. "Mango zit vol met bètacaroteen, dit is een antioxidant die je weerstand een boost geeft," vertelt Miller. Een zoete mango smaakt niet alleen als snoep, maar is ook knettertje voedzaam!
Vezels. Mango's bestaan voor 83% uit water. Deze fruitsoort is goed voor je darmen en houdt je bloedsuikerniveau in balans. Het eten van voldoende vezels, verkleint de kans op hart- en vaatziektes, overgewicht en een hoge bloeddruk.
Er zijn er enorm veel! Zo boost mango je weerstand en werkt het ontstekingsremmend. Naast een geweldige anti-oxidant is het ook goed voor je spijsvertering en darmflora.
De oplosbare vezels in mango's kunnen helpen om zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol te verlagen (het 'slechte' cholesterol dat ervoor zorgt dat er plaque in uw bloedvaten ontstaat, waardoor de bloed- en zuurstofstroom wordt geblokkeerd).
Mango zit bomvol vitamine A, B6, C en E. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in de schil van de mango de potentie hebben om de kans op bepaalde ziektes, zoals diabetes, te hoog cholesterol en sommige vormen van kanker, te verminderen.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Avocado, aardbeien, watermeloen, rozijnen, dadels, vijgen, pruimen, gedroogde abrikozen en gedroogde perziken zijn ijzerrijke vruchten. IJzer is een mineraal dat het lichaam gebruikt om hemoglobine te maken, een proteïne in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert.
Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Bestrijd verkoudheden met mango's! Eén portie mango bevat 50% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C. De antioxidant vitamine C die in mango's zit, speelt een belangrijke rol in de immuunfunctie. Naast het versterken van uw immuunsysteem, ondersteunt vitamine C een gezonde cognitieve en neurologische functie en helpt het bij wondgenezing.
Het eten van mango is goed voor je lichaam, omdat het geen vet, weinig calorieën en vooral veel vitamines en mineralen bevat. Wel moet je opletten dat je er niet te veel van eet, want naast goede stoffen vind je ook fructose in mango. Een teveel aan fructose kan gewichtsverlies in de weg staan.
Mango is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen, waaronder mogelijke antikankereffecten, evenals verbeterde immuniteit en spijsverterings- en ooggezondheid . Het beste van alles is dat het lekker is en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet als onderdeel van smoothies en vele andere gerechten.
De darmgezondheidsexpert en voedingsdeskundige Avanti Deshpaande raadt haar volgers af om 's avonds laat mango te eten, omdat het behoorlijk gevaarlijk is voor je bloedsuikerspiegel . "Vermijd het om 's avonds laat na het avondeten mango te eten, want dat is hoe de insulinepiek ontstaat," zegt ze.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Wat is het beste tijdstip om mango's te eten? Eet mango's altijd als tussendoortje om ervoor te zorgen dat je je spijsverteringssysteem of -processen niet verstoort. Als je mango eet om af te vallen, eet het dan tijdens je ontbijt of lunch. Het is echter raadzaam om mango's niet te eten voor het slapengaan of direct na een lunchmaaltijd.
Mango's kunnen helpen uw spijsverteringsstelsel te stabiliseren . Ze bieden zowel amylaseverbindingen als voedingsvezels, die u kunnen helpen constipatie te voorkomen. Amylaseverbindingen kunnen helpen andere voedingsmiddelen in uw maag op te lossen, waardoor moeilijke zetmelen worden afgebroken.
Het is niet aan te raden om meer dan één mango in één keer te eten, omdat dit kan leiden tot indigestie . Het is aan te raden om mango's te eten als tussendoortje tussen de maaltijden door en vermijd het eten van mango's bij het avondeten.
Mango soigneert je ogen
Mango's dragen zorg voor onze ogen. Het hoge vitamine A-gehalte zorgt ervoor dat ons zicht scherp blijft. En dat onze ogen zich goed kunnen aanpassen in donker en schemer.