SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
En vergeet de varianten met veel groente, granen en pasta niet; die kunnen snel papperig worden. Goed, een beetje ontmoedigend, die vriezer. Gelukkig werkt-ie juist heel goed voor gepureerde groentesoepen, bouillon en soepen met veel vlees of bonen.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep.
Alle soepen kunnen worden ingevroren , maar soepen op basis van bouillon, gepureerde soepen en soepen met veel stevige groenten en eiwitten (denk aan linzen-, minestrone- of uiensoep) kunnen beter worden ingevroren dan soepen die zijn gemaakt met melk, room, pasta of granen.
Verander uw grote portie soep in handige grab-and-go maaltijden door het in individuele porties in te vriezen. Diepvrieszakken van een kwart liter (of diepvriesbestendige plastic of glazen bakjes van 4 kopjes) zijn geschikt voor één portie en geven de soep ruimte om uit te zetten als deze bevriest. Bovendien zijn ze makkelijk te stapelen als ze plat worden ingevroren.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Vries soepen in met melk of room, omdat ze kunnen schiften als ze worden opgewarmd en een korrelige textuur krijgen . Laat de zuivel weg en voeg het toe als de soep is ontdooid. Kokos- of amandelmelk doen het veel beter in de vriezer.
Soepen met room, zoals tomaten-, groente- of champignonsoep, mogen natuurlijk niet worden ingevroren, net als soep met gekookte eieren . Ook wordt het over het algemeen afgeraden om tomatensoep met rijst, noedelbouillon of bloemkoolsoep met aardappelen in te vriezen. Ze kunnen echter wel worden ingevroren als u ze op de juiste manier bereidt!
Vooral romige aardappelsoep is er eentje waar niemand het over eens lijkt te kunnen worden. Dus, kun je aardappelsoep invriezen? Dat kan zeker!
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer .
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
Potten, minder waterige dingen en stukken met meer oppervlakte, ontdooien sneller in de koelkast. Als je minder georganiseerd bent en iets sneller wilt ontdooien, haal het dan uit de vriezer en doe het in een kom met koud water . Het is belangrijk dat het koud is, want warm water zal je pot doen barsten.
Soep bewaren in een glazen pot
Een goed idee als je geen diepvries hebt, of als deze al vol zit met andere soepjes. In plaats van soep in te vriezen, kun je ze ook inmaken in steriele potten.
De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken. Haal het er dan direct uit in een pan en laat het ontdooien op middelhoog vuur, roer om te voorkomen dat de soep verbrandt .
Zuivelrijke soepen splijten vaak als ze worden ingevroren en hebben een korrelige textuur als ze worden ontdooid. U kunt echter een roomsoep invriezen als u vooruit plant ! Bereid het recept zoals beschreven, maar laat de room, melk, roux of kaas weg. Vries de soep in zoals hij is en voeg de zuivelingrediënten toe nadat u hem hebt ontdooid.