Snijd of breek de vrucht in de lengte of breedte doormidden. Verwijder de witte pulp van de cacaobonen met je nagels. Eet het rauw op om de smaak van de rauwe chocolade te ervaren of meng ze gemalen in een smoothie of een gerecht.
Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen.
Snijd de peul rondom in en breek hem vervolgens open zodat de witte bonen tevoorschijn komen. Deze slijmerige, witte bonen kun je zo eten en zijn hartstikke lekker! De binnenste, donkere boon wordt gebruikt om chocolade van te maken.
Het vruchtvlees of de pulp van cacaobonen kan rauw worden gegeten, maar de bonen in de peul moeten worden gefermenteerd en geroosterd voordat ze kunnen worden gegeten . Het eten van rauwe cacaobonen kan leiden tot maagklachten en heeft mogelijk niet dezelfde smaak en textuur als gefermenteerde en geroosterde bonen.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Cacao bevat een gezonde hoeveelheid cafeïne. Dit helpt om energie te boosten en vermoeidheid te bestrijden. Het bevat niet alleen een goede hoeveelheid cafeïne, maar ook magnesium. Twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 14% van de dagelijkse hoeveelheid magnesium van uw lichaam .
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Cacao wordt het best koel en droog bewaard. Normaal is kamertemperatuur perfect en kan het jaren goed blijven. Eigenlijk is het bij ons nooit zover gekomen dat het niet meer goed was. Soms kan cacao witachtig uitslaan als de cacaoboter zich aan het oppervlak hervormt.
Cacao bevat flavonolen, die als een natuurlijk conserveermiddel werken, dus cacaopoeder heeft een lange houdbaarheid. Het zal uiteindelijk bederven, maar zolang je het op de juiste manier bewaart (zie hieronder), zou het minstens drie jaar vers moeten blijven, zelfs nadat het is geopend . Je cacaopoeder heeft een 'ten minste houdbaar tot'-datum.
Als de bonen bewegen als de peul zachtjes wordt geschud, is de vrucht hoogstwaarschijnlijk rijp . Een klotsend geluid betekent dat de cacaobonen vloeibaar zijn geworden en de vrucht te rijp is. Deze moet worden weggegooid. Een andere geluidstest kan worden uitgevoerd door op de cacaopeul te tikken. Als de peul rijp is, maakt hij een hol geluid.
Ze worden geplukt en vervolgens open gebroken. In het midden van de vrucht liggen de cacaobonen – de basis voor chocola. Elke vrucht bevat 40-50 bonen van ongeveer een gram per stuk.
Koelen of invriezen wordt niet aanbevolen, omdat het vocht vasthoudt. Ze worden het beste bewaard op een koele, droge locatie . Vochtigheidsregelgereedschappen zijn optimaal. Een goed geventileerde plaats wordt het meest aanbevolen in vochtige klimaten.
Cacaopoeder dat bij iedere supermarkt in de schappen ligt, is namelijk niet zo gezond als de rauwe variant. Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Het bereiden van de ceremoniële cacao
Gebruik per ceremoniële dosis ongeveer 35 tot 40 gram rauwe cacao (stel de hoeveelheid naar boven of beneden af op basis van de persoonlijke behoeftes en gevoeligheid) en meng deze met een snufje cayennepeper in 150 ml water op 70 graden.
In plaats van cafeïne (*), cacao bevat theobromine (*), wat vertaald "voedsel van de goden" betekent. Cacao bevat 99,9 procent geen cafeïne.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Ecuador is de thuisbasis van enkele van de beste cacaobonen ter wereld. Slechts ongeveer 5% van de cacao in de wereld is gelabeld als "Fine Aroma", en Ecuador produceert er bijna 63% van.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.