Net als bij broccoli is bij de bloemkoolplant ook alles bruikbaar. Meestal wachten we op een mooie, witte bloemkool knop die in het hart van de plant verschijnt maar wist je dat de doorgeschoten versie van bloemkool even smakelijk is en zelfs meer vitamines en mineralen bevat.
Je zult dan mooie grote kolen oogsten. Dus bloemkool moet ongestoord kunnen groeien en voldoende grote bladeren kunnen maken. Als de kool gevormd wordt in een warme droge periode zul je vaak doorwas of doorschieten zien. Dit doorwassen kun je herkennen doordat er witte of groene blaadjes door de kool heengroeien.
Je kunt één bloemkool per plant verwachten. Zorg ervoor dat de grond vochtig is voordat je gaat planten. Droge grond kan leiden tot een groeiremming, waardoor bloemkolen kunnen doorschieten of misvormde kroppen kunnen krijgen.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
Bloemen: schiet de broccoli in de bloei? De broccoli is gewoon eetbaar. De bloempjes staan ook erg leuk in een salade.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Als de stengel of de roosjes er slap uitzien, hebben ze te veel vocht verloren en moeten ze worden weggegooid. Als je broccoli niet aan alle drie deze controles voldoet, is het tijd om afscheid te nemen. Maar als je broccoli er vers uitziet, ruikt en aanvoelt, kun je er nog steeds mee koken!
Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst. Dit kan ook als 'ie als het ware de lucht in gaat schieten. Sommige delen van de kool komen dan hoger in vergelijking met de rest. Bloemkool oogsten doe je door hem bij de steel af te snijden.
Kun je doorgeschoten boerenkool eten? Ja, van de doorgeschoten boerenkool kun je gewoon de bladeren eten. Wat je niet nodig heb, kun je eventueel later zelfs nog eten.
Gebruik. Het moeilijke van Chinese kool is dat deze snel kan doorschieten. Bij het doorschieten wordt er een bloemstengel gevormd vooraleer de krop voldoende groot is, vanaf dan is de plant niet meer eetbaar.
Hoe weet ik of bloemkool niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Manieren om overrijpe groenten te gebruiken
Maak een soep of stoofpot : Gooi groenten, bouillon en kruiden en specerijen in een soeppan en laat ze perfect sudderen. Of pureer zachte wortels, bloemkool of aardappelen met melk om een romige herfst- of wintersoep te maken.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft. Hoe langer de groenten in water liggen, hoe meer vitaminen de oversteek maken, laat het Voedingscentrum weten. En groenten die je opzet in koud water liggen langer in de pan.
Als u merkt dat uw bloemkool begint door te schieten, oogst hem dan meteen. Als u hem vroeg genoeg ziet, kunt u hem nog eten voordat hij bitter wordt .
Dit komt door onstabiele weersomstandigheden vroeg in het seizoen en treedt meestal op na een langdurige koude periode, vaak tijdens de voortplantingsfase . Koude nachten, warme dagen en late vorst kunnen ook bijdragen aan een voortijdige bloei.
"De vlekken die je op bloemkool ziet, zijn meestal plekken waar de groente is gaan verouderen en oxideren , wat kan gebeuren door blootstelling aan lucht en licht", legt Norah Clark uit, een chef-kok en gediplomeerd diëtiste. "Het is in feite een natuurlijk proces, vergelijkbaar met hoe een appel bruin wordt nadat hij is opengesneden."
Bij het begin van de lente, soms al eind februari maakt de plant bloemstengels. De bloemknoppen zijn eetbaar (een beetje als broccoli) en ook de bloemen hebben een zachte koolsmaak.
Boerenkool zit vol met oplosbare vezels die misselijkheid kunnen veroorzaken en onoplosbare vezels die diarree kunnen veroorzaken. Het behoort ook tot een complexe suikerfamilie — de raffinosefamilie van oligosacchariden (RFO's) — die een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.
Uit onderzoek is gebleken dat boerenkool "progoitrine bevat, een stof die de synthese van schildklierhormonen kan verstoren, en thiocyanaationen, die de jodiumbehoefte van de schildklier kunnen verdringen ." Wanneer boerenkool in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, "kan er een zwelling van de schildklier optreden, ook wel struma genoemd."
Doorschieten voorkomen
Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft.
Het in bloei komen van gewassen noemen we doorschieten.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Houdbaarheid. Gebruik broccoliroosjes binnen drie tot vijf dagen of eerder, indien mogelijk.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.