Fruit en groente invriezen Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.
Bijna alle fruitsoorten kan je invriezen. Gemiddeld kan je ze 8 tot 12 maanden bewaren. Vries je fruit in wanneer het op z'n best (rijp) is: na het ontdooien rijpt het fruit namelijk niet meer verder. Om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, kan je het met citroensap besprenkelen voordat het in te vriezen.
Maar omwille van bederf en kwaliteitsverlies wordt dit voor de onderzochte groenten en fruit niet aangeraden. Bij je keuze tussen verse of diepvriesgroenten en fruit hoef je je dus geen zorgen te maken over het vitaminegehalte. Ze kunnen beide in een gezond voedingspatroon.
Laat de plakjes of partjes eerst los van elkaar in een grote bak of op een plaat invriezen om te voorkomen dat ze aan elkaar vast vriezen. Nadat ze bevroren zijn, kan je het in een kleiner diepvriesbakje bewaren.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Bevroren bessen zijn ook ongeveer de helft goedkoper dan de verse varianten , die vaak dagenlang in de opslag of op de schappen van de supermarkt liggen. Dus de volgende keer dat u een smoothie, een kom ontbijtgranen of een gebakken lekkernij maakt, gooi er dan een paar bessen uit uw bevroren voorraad in om uw inname van antioxidanten te verhogen.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Hoewel het wat tijd en voorbereiding kost, kun je overwegen om vers fruit in te vriezen . Je krijgt niet alleen meer waar voor je geld, maar het verse zomerfruit dat in het seizoen komt, zal waarschijnlijk meer smaak bevatten dan wat je in de diepvries koopt.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
Spoel en droog fruit voor het invriezen om te voorkomen dat het aan elkaar plakt. Door bevroren fruit af te spoelen voor het invriezen, voorkom je dat voedsel aan elkaar plakt. Het water dat wordt gebruikt voor het spoelen van bevroren fruit bevat hoogstwaarschijnlijk bacteriën, waardoor het voedsel besmet en oneetbaar kan worden.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Leg druiven een paar uur in de vriezer en je hebt een natuurlijke, verfrissende ijskoude traktatie. Druiven bieden zoetheid, smaak, antioxidanten en vitaminen. Hun hoge watergehalte houdt je gehydrateerd, waardoor ze een tandvriendelijke keuze zijn .
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
In sommige gevallen verbouwen boerderijen beide, maar de gewassen worden apart van elkaar aangewezen en geteeld. Bessen die worden geteeld met de bedoeling om te worden ingevroren, worden blootgesteld aan een aanzienlijk lagere hoeveelheid pesticiden dan hun tegenhangers die vers naar de supermarkt worden gestuurd.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen, enzymen genaamd, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groente veroorzaken .
Diepvries is qua voedingswaarde ook vergelijkbaar met vers . "Fruit en groenten zitten boordevol voedingsstoffen, en dat verandert niet als ze worden ingevroren", zegt Amy Keating, RD, een CR-voedingsdeskundige.
Een zak bevroren fruit of groente bevat vaak meer voedingsstoffen en blijft vers totdat u het wilt opwarmen en eten . Probeer bevroren bessen het hele jaar door voor een boost aan antioxidanten en vitamine C.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Diepvriesfruit en -groenten zijn qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan verse . Er kunnen kleine verschillen zijn, maar de verschillen zijn meestal verwaarloosbaar – bijvoorbeeld, gekookte-van-diepvries erwten bevatten 12 mg vitamine C per 100 g, vergeleken met verse erwten die 16 mg bevatten.