Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Amandelmelk. Een veilige vervanger van koemelk bij diabetes type 2 is ongezoete amandelmelk. Het woord zegt het al, dit is gemaakt van amandelen. En deze melk heeft het voordeel dat het 0 suikers bevat.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Skyr bevat dus net zoveel gezonde voedingsstoffen als yoghurt en plattekaas, en als surplus is het eiwitgehalte hoger. Dat maakt Skyr een iets gezondere keuze dan andere yoghurt- en plattekaasproducten, op voorwaarde dat je kiest voor de natuurlijke versie.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas , verband houden met een lager risico op diabetes type 2.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Skyr is doorgaans iets gezonder dan Griekse yoghurt
Het bevat ook minder suiker, vet en koolhydraten. Een enkele portie Icelandic Provisions kokos-skyr bevat 3,5 gram vet in totaal, en dezelfde grootte en smaak van Chobani Griekse yoghurt bevat 4,5 gram.
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
De Consumentenbond stelt dat sojadrink de beste vervanger is. Een glas sojadrink telt net zoveel eiwitten als een glas halfvolle melk én bevat toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12.
Het bevat bijvoorbeeld heel veel voedingsstoffen. Hoewel het iets minder proteïne bevat dan koemelk, bestaat het wel uit gezonde vetten, vitamine E, magnesium en koper. Goed voor je hart, botten en je immuunsysteem. Ook fijn: cashewmelk bevat een stuk minder calorieën dan volle koemelk.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Koolhydraten in zuivel
In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker. Lactose laat je bloedsuiker dus stijgen. Zoete zuivelproducten hebben vaak extra suiker, zoals vruchtenyoghurt en vruchtenkwark.