Gehakt hoort gewoon te ruiken naar vers vlees, punt. Hoe vers vlees ruikt? Dat is moeilijk te omschrijven en meer een kwestie van ervaring. De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen.
Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen. Heeft vlees toch luchtjes, zoals een lucht die doet denken aan ammonia, zuur/azijn of de echt penetrante en wat metaalachtige geur van bedorven vlees dan is zulks echt het gevolg van bacteriegroei in het vlees.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Methaanthiol is een kleurloos en onaangenaam ruikend gas dat voortkomt van het brein en bloed van mensen en dieren. Methaanthiol is aanwezig in het brein en bloed van levende mensen. Het lichaam laat methaanthiol vrij gedurende het ontbindingsproces. Methaanthiol ruikt naar zweetvoeten en rotte witte kool.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Nee, gehakt moet altijd door en door verhit worden. Dit geldt voor alle soorten gehakt.
Ruik je niet meteen iets geks, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijgt – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voor het koken of invriezen. Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensgebraad, steaks en koteletten kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.
Het is namelijk de typische geur van rotte eieren. Ook ruikt u dit gas vaak in riolen, waterputten en zompige gebieden als een moeras. Dit gas ontstaat tijdens het omzetten van organische eiwitten binnenin het lichaam, waar geen zuurstof bij kan.
Het rundvlees heeft een zure geur .
Gekookt rundvlees ruikt ook zuur en vies als het niet meer eetbaar is.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma .
Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken. Dat gebeurt overigens niet als het rijpen in speciale kasten plaats vindt, onder gecontroleerde condities, bij een lagere temperatuur dan in de vitrine van de winkel of in veel koelkasten thuis.