Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter.
Ghee is een geklaarde botersoort die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Ghee is langer verhit geweest dan geklaarde boter, waardoor er bij ghee meer vocht is verdampt. Deze Indiase botersoort heeft een nootachtige en vollere smaak dan geklaarde boter.
Ghee bevat net als kokoslie verzadigd vet in de vorm van korte-keten vetzuren. Vooral boterzuur. Deze helpt het darmslijmvlies gezond te houden en is voeding voor de goede darmbacteriën. Zo wordt het microbioom in de darmen ondersteund.
Ghee is goed voor een normale maag- en darmfunctie en ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Een goede spijsvertering is van groot belang om gezond en energiek te blijven. Ghee draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Volgens Ayurveda wordt ghee beschouwd als het elixer van het leven. Het is een gouden vloeistof die de zure pH van ons maag-darmkanaal verlaagt en de absorptie in onze dunne darm verbetert . Het reinigt het spijsverteringsstelsel en verlicht constipatie.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Voor aanhangers van het ketogeen dieet is zwarte koffie met ghee niet zomaar een drank; het is een hulpmiddel. Het hoge vetgehalte helpt de staat van ketose te handhaven, waarbij het lichaam vet verbrandt als brandstof, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die hun metabolische toestand willen optimaliseren.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel. En er is tegenwoordig ook ghee van Nederlandse koeien: Ghee Easy.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee voorkomt droogte in het lichaam, een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering. De boter bevat vitamine E, een bekende antioxidant die meehelpt om een beschadigde huid en ontstekingen te helpen helen. Ook smeert ghee het bindweefsel en geeft het flexibiliteit aan je huid.
Door vetten zoals ghee aan koffie toe te voegen, kan de zuurtegraad van de drank worden verlaagd . Hierdoor is de drank minder verteerbaar voor mensen die gevoelig zijn voor zure voedingsmiddelen of dranken.
Het consumeren van Ghee in de ochtend heeft veel voordelen . Omdat ghee olieachtig en zoet van aard is, is het verkoelend voor het lichaam. Naast het smeren van de gewrichten, helpt het ook om gifstoffen uit het bloed te trekken, omdat de olieachtige aard ervan ze aantrekt.
✨ Ghee-koffie levert gezonde vetten uit ghee, die een verzadigd gevoel kunnen bevorderen en de eetlust kunnen helpen beheersen, wat helpt bij gewichtsverlies . ✨De combinatie van ghee en koffie kan de cognitieve functie en mentale helderheid verbeteren, wat de productiviteit tijdens gewichtsverlies ondersteunt.
Geklaarde boter bevat veel verzadigde vetzuren. Deze zuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Geklaarde boter is daarom geen gezonde keuze. Omdat deze botersoort uit puur vet bestaat, bevat het ook meer calorieën dan roomboter.
Kies voor ghee bij uw ontbijt in plaats van boter of olie. Smeer het op toast of verwerk het in paranthas of poha . Dit verbetert niet alleen de smaak van uw eten, maar voorziet uw lichaam ook van de gezonde vetten die het nodig heeft om de dag te beginnen. Ghee is een uitstekende optie voor degenen die geen lactose kunnen verdragen.
Kookvereisten
Ghee is perfect om te koken op hoge temperaturen vanwege de stabiliteit. Olijfolie is uitstekend om smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan koude maaltijden.
Het gebruik van Desi Ghee in het dagelijks koken is een culinaire openbaring die gewone gerechten transformeert in buitengewone lekkernijen . Het hoge rookpunt en de rijke smaak maken het een veelzijdige en ideale kookpartner.
Het wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft dan alleen botervet over. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Ghee is geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen en is dus perfect om mee te bakken, braden en frituren.