Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Waarom je de pit van deze fruitsoort nooit moet weggooien. Het testosteronverhogende effect van dadelpittenthee. Dadels kun je vers of droog eten en ze zijn ook nog eens gezond. Er kleeft alleen wel een klein gevaar aan deze vrucht: als je even niet oplet, vernaggel je je gebit op die bikkelharde pit.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
Gooi je normaalgesproken de pit in de prullenbak? Niet meer doen, want je kunt met een dadelpit je eigen dadelpalm kweken.
Bovendien worden dadelpitten gebruikt als natuurlijk conserveermiddel, vetvervanger, malsmakend middel, hydrocolloïde en emulgator . Hun gezondheidsfuncties omvatten hun antioxiderende capaciteit, voedingsvezelgehalte, probiotische verbetering door voedingsvezels en het feit dat ze cafeïnevrij zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat dadelpitten geen toxische effecten hebben, in tegenstelling tot veel andere fruitpitten. Dadels kunnen een waardevolle en uitstekende bron van functionele voedingscomponenten zijn, maar ook een goedkope vervanger van cacao.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
Cyanide in fruitpitten, zoals appel- en kersenpitten
Ook in pitten van andere steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten deze plantengifstoffen. Maar dan in kleinere hoeveelheden. In appels en peren zit het minste. Denk bij steenvruchten naast abrikozen aan perziken, pruimen, nectarines en kersen.
Druk met twee duimen op het midden van de lychee, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige pit. De pit is niet eetbaar.
Voordat je het vraagt, sommige fruitpitten zijn giftig, maar dadelpitten zijn niet giftig en veilig om te eten . De dadelpit kan zelfs veel gezondheidsvoordelen bieden. De antioxidanten erin zijn stressverlagend en versterken je immuunsysteem. Ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, zink en kalium.
Doe de zaden, het water en de dadels in je blender en laat ze een nacht weken. Meng ze 's ochtends goed door elkaar en voeg naar smaak citroensap toe. Serveer direct.
De gemalen en geroosterde dadelpitten kunnen op dezelfde manier als koffie worden gezet." Hoe het smaakt? "Sommigen ruiken de dadels erin en anderen omschrijven de smaak als 'koffie light'", vertelt Rahaf. Samen met Tamim ontwikkelde ze verschillende smaken.
Dadels met pit eten
Wel even de pit verwijderen natuurlijk! Kan sporen bevatten van glutenbevattende granen, pinda, noten en sesamzaad.
Goed nieuws: dadels zijn fruit. Zoals je weet is fruit heel goed voor ons. Zowel verse als gedroogde dadels zijn gezond om te eten. Daarom staan ze allebei in de Schijf van Vijf.
De pit van een mango bevat cyanide, een giftige stof voor honden (ook voor mensen trouwens). Van mangoschil is ook bekend dat honden er allergisch aan kunnen zijn. Bovendien hangen er vaak ook pesticiden aan, wat je viervoeter beter niet binnenkrijgt en waar hij allergisch op kan reageren.
Daar is een heel goede reden voor te geven: appelpitjes bevatten stoffen die in je lichaam zorgen voor de vorming van cyanide. Cyanide valt niet bepaald binnen de schijf van vijf: een gram ervan is al dodelijk. Ook kersenpitten en abrikozenpitten bevatten dat spul, waaraan je dus werkelijk kan overlijden.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Kersen. Kersenpitten kan je beter niet opeten, want in grote hoeveelheden kan het blauwzuur in de harde pitten bijzonder schadelijk zijn. Heb je er toch één ingeslikt, dan is dat niet meteen een ramp. Zeker als je niet op de pit gebeten hebt, want dan is de kans dat het gif in je lichaam komt kleiner.
Voor een appel of peer gaat het bijvoorbeeld om meer dan twintig klokhuizen met pitjes. Bovendien moet je ze eerst fijnkauwen, voordat de gevaarlijke stof zich serieus openbaart. De meeste pitten die je doorslikt, poep je weer uit gelukkig.
Bij een inname van 5000 microgram selenium (zo'n 60 paranoten) kun je zelfs een vergiftiging oplopen. Dat kan leiden tot hart- en nierfalen en ademhalingsproblemen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de maximale dagelijkse hoeveelheid selenium (voor volwassenen) vastgesteld op 255 microgram.
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
Dadel zaden Koffie
De cafeïnevrije drank kan worden bereid uit geroosterde dadelpitten, die vervolgens worden vermalen en een alternatief voor koffie kunnen worden . De dunne laag witte schil moet van de pit worden verwijderd voordat deze wordt geroosterd, omdat de drank hierdoor kan gaan schuimen.
Hier zijn enkele manieren om het te gebruiken: Smoothies: Voeg een eetlepel dadelzaadpoeder toe aan uw ochtendsmoothie voor een extra boost aan vezels en voedingsstoffen . Koffie of thee: Roer een theelepel dadelzaadpoeder door uw koffie of thee. Het kan een subtiele nootachtige smaak toevoegen en de gezondheidsvoordelen van uw drankje verbeteren.
Ontpit de dadels. Doe ze in een blender met het water. Zet de blender aan en zet de snelheid meteen op hoog. Dit helpt om de dadels snel te breken, zodat je dadelpasta glad en klontvrij is, zonder dat je meer water hoeft toe te voegen om het te blenden.