Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast. Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren." Buiten de koelkast zijn bananen drie tot zeven dagen goed te houden, aldus Lutgerink. "Je houdt ze langer goed door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Heb je nog fruitsalade over? Dan kun je deze nog 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Bananen op zich zijn geen dikmakers. Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking. Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.
Heb je niet zoveel tijd? Dan kan je de fruitsalades ook altijd een dag op voorhand maken en bewaren in de koeler. Of je kan simpelweg gaan voor de snelste manier van snijden: blokjes.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Beginnen je bananen te bruinen, dan kun je ze, zonder schil, gauw invriezen. Maar wil je ze langer houdbaar maken? Bewaar ze allereerst op een koele, donkere plek bij ander fruit uit e buurt. De truc zelf is zo simpel als wat: doe een stuk plasticfolie, ter grootte van je hand, om de top van de tros bananen.
De banaan is nog steeds bruin, maar als hij een föhn tevoorschijn haalt en daarmee warme lucht op de banaan blaast, verkleurt het fruitstuk terug naar zijn oorspronkelijke gele kleur. De truc wordt de 'zombie-hack' genoemd.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.